La Generalitat va convocar dilluns 7 de setmbre l’FMC, l’ACM, les quatre diputacions catalanes, l’Ajuntament de Barcelona i diverses entitats humanitàries per abordar l’acolliment dels refugiats






07/09/2015

Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar, ha assistit a aquesta trobada, presidida per Neus Munté, vicepresidenta del govern i consellera de Benestar Social i Família, a la qual també hi ha assistit Francesc Homs, conseller de la Presidència; Meritxell Borràs, consellera de Governació i Relacions Institucionals; i Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, entre d’altres, amb l’objectiu de consensuar una resposta conjunta des de Catalunya a la situació dels refugiats que arriben a Europa, especialment a conseqüència de la guerra de Síria.

Recordem que la reunió s’ha convocat després que desenes de ciutats s’han sumat a la proposta de Barcelona d’articular una xarxa de municipis que treballin per garantir els drets en l’acolliment de refugiats.

Tots els assistents s’han compromès a activar un pla d’actuació pel que fa a l’acollida de refugiats, tenint en compte les necessitats sanitàries, educatives, d’habitatge i d’assistència jurídica que aquestes persones tenen. Per a aquest motiu, s’ha acordat crear un comitè operatiu, que es reunirà periòdicament cada setmana, per continuar treballant i endegar el dispositiu per tal que totes les accions d’acollida es realitzin de la millor manera possible.

S’ha acordat també elaborar una declaració que s’enviaria als ens locals per tal que l’aprovessin cridant a la solidaritat per poder articular protocols i mobilitzar recursos de la manera més coordinada possible.

El president de l'FMC, Xavier Amor, ha recordat que "la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europa determina que la dignitat humana és inviolable i ha de ser respectada i protegida. Per tant, la Comissió Europea ha d'actuar amb promptitud i seguretat". "És important que existeixi una bona coordinació entre totes les administracions i totes les entitats implicades. Nosaltres vetllarem perquè així sigui. Els municipis estem disposats a què així sigui".

Un altre punt destacable de la reunió ha estat sol·licitar del govern de l’estat més concreció sobre el contingent i informació exacta sobre els recursos provinents de la UE, així com la màxima celeritat en l'atorgament en l'obtenció de la condició d’asilat. En aquest sentit, la consellera Neus Munté ha recordat que el proper 9 de setembre, pocs dies abans de la cimera europea que tractarà aquesta qüestió, la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Baños, ha convocat els responsables d’Immigració de les comunitats autònomes per tractar la crisi dels refugiats sirians.

La xarxa d’albergs de la Generalitat i els pisos de tutela pública cobririen part de les necessitats d’habitatge, que es completarien amb pisos dels ajuntaments, amb famílies d’acollida i amb els recursos de les entitats socials. La reunió d’avui ha estat la primera per tal que Generalitat, Ajuntaments i entitats socials es coordinin per preparar la rebuda d’un contingent encara per determinar. "Ens estem preparant per articular la resposta catalana”, ha afirmat.

Adjuntem a continuació la proposta de moció consensuada per la Federació de Municipis de Catalunya, l'ACM i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per tal que sigui aprovada als ajuntaments.