El passat dimecres 14 d’octubre de 2015, dins del marc de la fira Municipàlia que se celebra a Lleida, el Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FORUMSD) va organitzar una jornada amb el títol ‘Sindicatures Municipals. Defensa de les persones des de la proximitat i compromís per la transparència i bon govern’, amb la col·laboració de l'FMC






15/10/2015

Aquesta jornada va tenir l’objectiu d’augmentar la capacitació i els coneixements dels síndics, síndiques, defensors i defensores de la ciutadania i membres dels seus equips, així com personal tècnic i electes locals, en un context d’implantació de les noves lleis reguladores del dret a la informació i la transparència.

Davant l’interès de l’objecte de la Jornada per al món local català, en el marc dels compromisos per col·laborar a la implantació de la normativa vigent en matèria d’accés a la informació pública, transparència i bon govern aprovada pel Parlament de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya va considera convenient col·laborar en la seva organització.

La inauguració de la jornada va anar a càrrec de Xavier Amor, president de l'FMC i alcalde de Pineda de Mar; Ramon Llorente, president del FòrumSD; Josep Giné, Síndic de Greuges de Lleida; i Àngel Ros, alcalde de Lleida.

En la seva intervenció, Xavier Amor va valorar molt positivament la feina que porten a terme els síndics i les síndiques municipals, en defensa de la ciutadania, des de la proximitat i amb el compromís per la transparència i el bon govern. En aquest sentit, va dir que "la Federació de Municipis de Catalunya ha estat, està i estarà sempre al costat d'aquesta figura, i més, ara, en l'etapa de crisi que estem vivint, que cal lluitar i mimar la defensa dels drets humans; en aquest sentit, els ajuntaments sempre estarem al vostre costat, donant suport i defensant la feina de les sindicatures municipals per continuar treballant des de la transparència per fer uns bons governs locals més forts".

A continuació es va debatre la ponència 'Sindicatures i transparència', a càrrec de Rita Passemiers, Síndica de Gante, i Isabel Marquès, Síndica de Greuges de Terrassa. El moderador va ser Josep Giné.

Posteriorment, es va tractar de la Implementació de les sindicatures locals als ajuntaments, a càrrec de Ramon Llorente, Defensor de la Ciutadania de Girona; i Carles Dalmau, Síndic de Greuges de Sant Boi. El moderador va ser Joan Barrera, Síndic de Greuges de Cornellà de Llobregat.