El curs, inclòs dins l'area de formació de la Federació de Municipis de Catalunya, es va celebrar els dies 14 i 15 de desembre, i va ser impartit pel professor Rafael Jiménez Asensio

15/12/2015

Un dels objectius immediats més importants dels governs locals és, sens dubte, enfortir la debilitada confiança que tenen avui dia els ciutadans de les institucions públiques. L'erosió d’aquesta confiança ha estat molt intensa en els darrers temps com a conseqüència d'innombrables factors entre els quals cal destacar la corrupció i la crisi econòmica, així com el relaxament de les conductes ètiques en algunes institucions públiques i per part de determinats actors.

Aquest Curs-Taller perseguia oferir un marc conceptual, una visió comparada i un conjunt d'eines pràctiques per dissenyar i posar en pràctica una política d'Integritat Institucional en els governs locals, especialment en el marc del proper mandat 2015-2019.

A aquest efecte, a banda d'abordar inicialment què és l'ètica i quina és la seva finalitat i sentit, el present Curs-Taller pretenia identificar què és un Marc o Model d'Integritat Institucional en les entitats locals, quins són els elements del mateix i els passos a seguir per a la seva posada en marxa.

Amb aquest objectiu es van examinar diferents models comparats de Codis Ètics i de Conducta, així com els seus respectius sistemes d'avaluació i seguiment. Així mateix, es va treballar amb casos pràctics, amb entrevistes i vídeos que van ajudar a comprendre l'abast dels dilemes ètics i les solucions adoptades en cada cas.

La finalitat última d'aquesta acció formativa va ser proveir als responsables i tècnics dels diferents governs locals d'una bateria d'elements conceptuals, models aplicatius i eines per posar en marxa una política d'Integritat Institucional. La sessió de formació es va tancar amb l'elaboració d'una sèrie de línies d'actuació per implantar aquesta Política d’Integritat en un Govern local.

Pel seu contingut, el curs es va adreçar preferentment a responsables polítics locals i assessors, funcionaris amb habilitació de caràcter nacional, personal directiu local i d'entitats instrumentals, empleats públics locals i dels ens instrumentals i de les entitats del seu sector públic; tècnics mitjans i, excepcionalment, personal administratiu amb responsabilitats de gestió en aquest àmbit.

El docent va ser Rafael Jiménez Asensio, professor de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra i soci director del despatx Estudi Consultoria Sector Públic.