El Comitè Executiu de la Federació de Municipis de Catalunya, reunit el 5 de febrer va aprovar adherir-se a la Declaració Universal sobre els arxius






16/02/2016

La Declaració va ser elaborada i aprovada l’any 2010 pel Consell Internacional d’Arxius (ICA). La UNESCO en la seva 36a Conferència General celebrada a París el 10 de novembre de 2011 va adoptar una resolució en què felicitava l’ICA per la seva tasca en l’elaboració de la Declaració Universal sobre els Arxius (DUA), feia seva aquesta declaració i encoratjava els Estats membres a tenir en compte els principis que aquesta formula i a aplicar estratègies i programes en el futur en llur respectiu àmbit nacional.

La DUA va ser aprovada com a expressió de les exigències fonamentals de la professió amb independència de les cultures, i amb la finalitat de reconèixer el paper clau dels arxius, tant en la transparència administrativa i en la rendició de comptes democràtica, com en la preservació de la memòria social col·lectiva, i en la investigació històrica.

El Parlament de Catalunya adoptà la declaració el 17 de juliol de 2013, i des d’aleshores, nombroses entitats i institucions catalanes també s’hi ha adherit.