El protocol s’ha elaborat conjuntament amb les societats científiques catalanes de ginecologia i obstetrícia i de pediatria, associacions d’infermeria pediàtrica i de llevadores i professionals assistencials

23/02/2016

El protocol preveu la realització d’una analítica sanguínia a les dones embarassades que hagin estat en algun dels països de risc, independentment de si ha presentat símptomes. En el cas que els resultats siguin positius, s’iniciarà un estudi d’afectació fetal que inclourà la realització periòdica, cada tres o quatre setmanes, i fins al moment del part, d’una ecografia i d’una neurosonografia (tècnica ecogràfica que permet veure millor el cervell en desenvolupament del fetus).

Pel que fa a l’àmbit pediàtric, el protocol també preveu els passos a seguir en el cas dels nadons de les mares que hagin fet aquest seguiment per infecció del virus. Aquests inclouen la determinació d’anticossos a la sang del nadó, l’avaluació neurològica precoç, la realització d’ecografia cerebral i l’examen oftalmològic, a més de les exploracions rutinàries que ja es fan.

Així mateix, a les dones embarassades que entrin en aquest seguiment mèdic, se’ls lliurarà un full informatiu amb preguntes i respostes més freqüents sobre la febre vírica del Zika i les proves a les quals seran sotmeses.