Una resolució publicada el 29 de març obre la convocatòria per atorgar compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments de Catalunya amb una població de dret de fins a 2.000 habitants (de conformitat amb les xifres oficials publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya referides a l'any 2014) perquè abonin retribucions a determinats càrrecs electes locals per a l'exercici 2016

30/03/2016

Les bases de la convocatòria són les que estableix el Decret 69/2008, d'1 d'abril, de regulació d'un sistema de compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments perquè abonin retribucions a determinats càrrecs electes locals.

Els càrrecs electes dels municipis amb una població inferior a 1.000 habitants, de conformitat amb les xifres oficials publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya referides a l'any 2014, no poden tenir una dedicació superior al 75%.

Les compensacions econòmiques, que tenen caràcter reglat, s'abonaran amb caràcter de bestreta, mitjançant un únic pagament a càrrec de la partida pressupostària GO 03 D/460.0001/711, "A corporacions locals”. L'import màxim de la partida és de 4.382.614,57 euros. L'import previst es podrà ampliar en funció de les disponibilitats pressupostàries. La quantia de la compensació per als tres trams de població que determina el Decret 69/2008, d'1 d'abril, és la següent:

Import màxim anual (corresponent a 12 mesos de dedicació completa):

Fins a 100 habitants: 10.339,44 euros.

De 101 a 500 habitants: 12.398,76 euros.

De 501 a 2.000 habitants: 17.505,72 euros.

Import màxim mensual (corresponent a 1 mes de dedicació completa):

Fins a 100 habitants: 861,62 euros.

De 101 a 500 habitants: 1.033,23 euros.

De 501 a 2.000 habitants: 1.458,81 euros.

En cas que la disponibilitat pressupostària no sigui suficient per atendre el conjunt de les sol·licituds, la persona titular de la Direcció General d'Administració Local acordarà la reducció dels imports de les compensacions de manera proporcional en totes les sol·licituds.

Les sol·licituds, aprovades per l'òrgan competent i formalitzades pel secretari/ària o pel secretari/ària interventor/a de l'ens local, s'han de presentar a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el DOGC i fins el 28 d'abril de 2016 inclòs, per mitjans telemàtics a través de l'extranet de les administracions públiques catalanes, plataforma EACAT.

El formulari de sol·licitud i la informació per trametre'l per via telemàtica estan disponibles a la plataforma EACAT.

La resolució de concessió o denegació de les compensacions econòmiques per retribuir determinats càrrecs electes locals tindrà lloc en un termini de tres mesos a comptar de la data de finalització del període de presentació de les sol·licituds.

Per tal que el Departament pugui concedir aquestes compensacions, cal que els ens locals beneficiaris, a més de reunir els requisits reglats establerts en el Decret 69/2008, d'1 d'abril, hagin presentat o presentin fins el 28 d'abril de 2016, inclòs, els expedients de pressupostos, les liquidacions pressupostàries i els qüestionaris estadístics homogeneïtzats de pressupostos i de liquidacions al Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, així com els comptes anuals a la Sindicatura de Comptes. En el cas que no presentin dins el termini establert tota aquesta documentació econòmica i financera, les compensacions econòmiques als ens corresponents es denegaran per incompliment de l'obligació legal de lliurament d'aquesta documentació de presentació preceptiva. Així mateix, cal que els ajuntaments hagin donat d'alta en el règim general de la Seguretat Social, en règim de dedicació exclusiva o parcial, els càrrecs electes que es facin constar en el formulari de sol·licitud. El pagament de les quotes empresarials que correspongui serà a càrrec dels ajuntaments.

Els ens locals als quals se'ls hagi atorgat la compensació han de trametre al Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, entre el 2 i el 31 de gener de 2017, inclosos, un certificat de la secretaria o de la secretaria intervenció de l'ajuntament per mitjà del qual es justifiqui el lliurament als càrrecs electes corresponents dels imports bruts mensuals abonats efectivament per l'ajuntament i en el qual s'especifiquin detalladament els càrrecs electes retribuïts, el percentatge a què correspon la seva dedicació i el nombre de mensualitats senceres en què s'ha desenvolupat aquesta dedicació.