Amb motiu del Dia Mundial de les persones refugiades, la Federació de Municipis de Catalunya, juntament amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) i l'ACM ha elaborat una moció per tal que sigui aprovada als plens municipals






20/06/2016

El passat divendres 17 de juny, es va celebrar una reunió entre l'FMC, l'ACM i el FCCD per mostrar el compromís del món local català amb les persones que cerquen refugi a Europa, amb motiu del Dia Mundial de les persones refugiades que es commemora el 20 de juny, i per tractar de la resposta concreta que estem donant a la crisi humanitària en matèria de refugi. Aquest compromís es va palesar en una Moció, aprovada en aquesta reunió, el text de la qual es va trametre als ajuntaments per tal que sigui presentat als respectius plenaris. A aquesta reunió del divendres hi va assistir, per part de Federació de Municipis de Catalunya, Candela López Tagliafico, alcaldessa de Castelldefels i presidenta de l'Àmbit de Cooperació i Solidaritat de l'FMC.

En el mateix sentit, diumenge 19 de juny més d’una cinquantena d’entitats van convocar una manifestació per denunciar públicament el que consideren la irresponsabilitat d’Espanya i Europa davant l’èxode de refugiats. Milers de persones van participar en aquesta manifestació que va transcórrer pel centre de Barcelona en solidaritat amb els refugiats i per denunciar el paper de la UE en la gestió d'aquesta crisi humanitària, amb el lema 'Obriu fronteres, Volem acollir'.

La data del 19 de juny s'ha escollit perquè coincideix amb el 20 de juny, Dia Mundial dels Refugiats: Com a expressió de solidaritat amb Àfrica, continent que alberga la major part de refugiats del món, l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la resolució 55/77, de 4 de desembre del 2000, en la que declarava el 20 de juny Dia Mundial del Refugiat, fent coincidir la data amb l'aniversari de la Convenció sobre l'Estatut dels Refugiats de 1951.

Amb amb motiu d'aquesta celebració, a diversos municipis s'organitzen activitats dirigides a la sensibilització de la ciutadania sobre les causes i les conseqüències d'aquesta crisi, i sobre la responsabilitat de les nostres societats per garantir el dret d'asil de forma digna.