Les conclusions d’aquesta trobada global marcaran les estratègies de desenvolupament sostenible de les ciutats i de les grans metròpolis del món en matèries com l’urbanisme, l’habitatge o la mobilitat






20/10/2016

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha participat en la conferència mundial Hàbitat III, organitzada per l'ONU i celebrada a Quito, Equador, entre el 17 i el 20 d'octubre.

Hàbitat III és la cimera global sobre Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible, on també s'ha aprovat la nova Agenda Urbana mundial. Aquesta cimera se celebra cada 20 anys; la darrera va tenir lloc a Istanbul l'any 1996.

Ada Colau, presidenta de l'AMB, hi ha assistit en representació de l'administració metropolitana.

Totes les grans problemàtiques que es debaten a la cimera Hàbitat III tenen la seva aplicació pràctica en la gestió que l'AMB fa del territori metropolità, donades les seves competències.

En qüestions territorials, la cimera debatrà sobre els canvis en la forma en què cal planificar i dissenyar les ciutats i les infraestructures del futur, per ajudar a eradicar la pobresa i les desigualtats a les grans metròpolis. L'AMB treballa en la gestió i millora de l'espai públic dels 36 municipis metropolitans,  tant als nuclis residencials com als parcs, platges i espais fluvials. Alguns exemples d'actuacions són els fronts marítims de Badalona i Castelldefels, o la transformació de l'entorn del riu Llobregat.

Pel que fa a mobilitat i transport, l'objectiu de la nova agenda urbana és la promoció d'infraestructures de transport sostenible, eficient, segur i accessible per a tothom, que connecti tota la població reduint els costos ambientals, financers i de salut pública de la mobilitat urbana actual. Des de l'AMB s'està potenciant l'ús del vehicle elèctric privat, així com la reconversió de la flota d'autobusos i taxis cap a tecnologies no contaminants. També es potencia l'ús de la bicicleta, amb la construcció de carrils bici, serveis com el Bicibox o subvencions per a la compra de bicicletes elèctriques.

També, a través de l'IMPSOL, l'AMB posa en marxa promocions d'habitatges protegits amb criteris sostenibles i inclusius, per complir amb l'objectiu del dret a una habitatge digne i accessible per a tothom, com a component indissociable d'una qualitat de vida adequada. Altres projectes en aquesta àrea inclouen la creació d'un patrimoni públic d'habitatge de lloguer assequible i de lloguer social, i la posada en marxa de plans de rehabilitació d'edificis, a través del Consorci Metropolità de l'Habitatge.

El Medi Ambient també és una de les temàtiques més debatudes a Hàbitat III, sobretot pel que fa a l'adaptació al canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes. L'AMB, dins de les seves competències, gestiona el cicle integral de l'aigua, el tractament i valorització dels residus, i la sostenibilitat, mitjançant programes d'educació, entre d'altres. En aquest sentit, compta amb l'Estratègia de gestió del carboni, una eina pròpia per lluitar contra el canvi climàtic, i té en marxa un projecte internacional d'intercanvi d'experiències entre ciutats sobre estratègies d'adaptació al canvi climàtic: el Clima Metropole.