El conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos), Carme Riera, han fet un balanç positiu del resultat de l’aplicació del conveni que van signar amb la Federació de Municipis de Catalunya i amb l'Associació Catalana de Municipis, ara fa gairebé una any, per tal de facilitar la gestió dels drets d’autor a las biblioteques de Catalunya






27/10/2016

El conseller Santi Vila, dimarts 26 d'octubre, ha explicat que l’acord, pioner i únic a l’Estat, ha suposat simplificar el procediment per al pagament dels drets d’autor que es deriven dels préstecs de llibres, música i pel·lícules en els ajuntaments de més de 5.000 habitants, que són els que, segons la llei, tenen l’obligació d’abonar aquesta retribució als autors. El conseller també ha subratllat que a Catalunya, d’acord amb les dues grans entitats municipalistes (Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis), som els únics de tot l’Estat que hem fet una aposta clara per reconèixer els drets dels autors i garantir-los una remuneració.

En l'acte on també hi va participar Carme Riera, presidenta de CEDRO, i Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques, es va confirmar que fruit d’aquest acord, Catalunya, a través dels ajuntaments de més de 5.000 habitants, ha aportat un total de 346.846 euros en concepte de drets d’autor pels préstecs a les seves biblioteques. Aquesta xifra inclou la regularització dels pagaments que hi havia pendents des de l’any 2010 i fins el 2015. En aquest sentit, el 80% dels ajuntaments afectats ja estan actualment al corrent dels pagaments als autors de llibres, tant escriptors i traductors, com als de vídeo i música.

L'acord va ser signat per l’anterior conseller de Cultura, Ferran Mascarell i va tenir un impuls decisiu de l'aleshores titular de la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma.