S’aprova el Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2017-2021, que es pot consultar a través de la pàgina web del Departament de Salut i que estarà a disposició de les persones interessades a la Secretaria de Salut Pública (carrer de Roc Boronat, 81-95, 08005 Barcelona), amb l’objectiu de mantenir l’alt nivell de seguretat alimentària en totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció fins al consum.

05/12/2016

Així mateix el Pla defineix les diferents accions públiques que s’ha de dur a terme en aquesta matèria i ha de permetre mantenir un sistema de seguretat alimentària integrat, modern i eficaç, oferir a la ciutadania les garanties necessàries en matèria de seguretat alimentària, i convertir-se també en un instrument de suport per a la projecció internacional dels productes agroalimentaris de Catalunya.

La política de seguretat alimentària és una responsabilitat compartida per diferents departaments de l’Administració (Departament de Salut; d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; d’Empresa i Coneixement; i de Territori i Sostenibilitat), per l’Administració local, per societats científiques, per professionals relacionats amb la seguretat alimentària i també per la societat civil. El Pla, per tant, vincula totes les administracions competents perquè actuïn de manera coordinada basant-se en objectius comuns i compartits. Es tracta d’un document que té una vigència de 5 anys i del qual aquesta és la tercera edició.

El document estableix 12 objectius estratègics, 66 d’específics i 111 línies d’intervenció que s’emmarquen en 5 àmbits: avaluació de riscos: disposar del millor coneixement científic; gestió de riscos per a la salut: minimitzar riscos, d’acord amb els principis de priorització, prevenció i resposta ràpida, i protegir els interessos de la ciutadania; gestió de qüestions relacionades: aconseguir que la cadena alimentària s’ajusti a les expectatives legítimes de la ciutadania; comunicació de riscos: construir xarxes de comunicació i de treball conjunt, així com aconseguir un nivell elevat de coneixement i confiança; qualitat dels serveis públics: oferir serveis eficients i de qualitat.

D’altra banda, les finalitats principals del Pla són: prevenció de les malalties de transmissió alimentària; minimització de l’exposició de les persones als agents capaços de causar malalties per via alimentària; manteniment d’un nivell elevat de confiança en el sistema català de seguretat alimentària tant per part de la ciutadania de Catalunya com d’altres països; manteniment d’un nivell elevat de protecció dels interessos de la ciutadania; i manteniment d’un nivell elevat de lleialtat de les transaccions comercials alimentàries.