En una jornada, que tindrà lloc el divendres 3 de febrer, la Federació de Municipis presentarà el Codi de Conducta-Tipus, però especialment l'objectiu de la jornada és reflexionar sobre la importància i sentit de l'ètica i els valors públics en les institucions locals i com treballar els possibles conflictes que es produeixen en la seva aplicació






16/01/2017

Valors i ètica pública conformen l’ADN de les administracions i les institucions públiques i alhora les doten de sentit. El servei públic s’ha d’entendre, no només des de l’eficàcia i eficiència de les seves accions en pro de lo comú i lo públic, sinó que ha d’anar acompanyat d’una manera de fer integra i exemplar.

Electes i alts càrrecs, com a màxims responsables polítics i tècnics de les administracions, han de desenvolupar la seva responsabilitat sota un marc de conducta basat en uns valors i una ètica pública compartida i visible. No només perquè ho marqui la normativa sinó per dotar de sentit i contingut la qualitat democràtica de les nostres institucions.

La Federació de Municipis de Catalunya ha treballat, en el marc d’un seminari participat per electes i alts càrrecs del món local, una proposta de Codi de Conducta- tipus.

Aquest document possibilita, en primer lloc, que els governs locals de Catalunya que vulguin, ho adoptin i ho aprovin, i així donar compliment a la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació i bon govern que estableix l’obligació pels ens locals de dotar-se d’un Codi de Conducta.

I en segon lloc, fer un primer un primer pas en una línia d'actuació que es desplegarà ulteriorment amb la construcció d'un Sistema d'integritat institucional amb vocació d'integrar tot el sector públic local, incloent-hi com és obvi tant a l'administració matriu com a les entitats vinculades, dependents i adscrites del seu sector públic, als alts càrrecs (en el sentit indicat), al personal al servei dels ens locals i dels seus ens instrumentals, però també a contractistes i concessionaris, així com als receptors de subvencions procedents de l'administració local.