Cada 21 de gener se celebra el Dia Europeu de la Mediació, coincidint amb l'aniversari de l'aprovació del primer text legislatiu sobre mediació familiar a Europa






23/01/2017

Fa 19 anys, el Comitè de Ministres del Consell d'Europa va aprovar la primera Recomanació sobre mediació familiar. Per aquest motiu, durant aquesta setmana es porten a terme un seguit d'activitats de promoció i divulgació de la mediació a Catalunya, en les que hi participen més de 40 entitats, amb l'objectiu de promoure la mediació entre els ciutadans i donar-ne a conèixer les seves característiques i els seus avantatges.

Les institucions públiques i la societat civil col·laboren en l'impuls d'aquest sistema de gestió de conflictes, conscients que els valors de la mediació (diàleg, respecte, confiança i responsabilitat) aporten capital social i permeten progressar cap a una societat més madura i cohesionada. Per això, el lema d'aquest any és "El compromís institucional en l'impuls de la mediació".

En aquest sentit, el passat dissabte 21 de gener, va tenir lloc un acte commemoratiu del Dia Europeu de la Mediació, organitzat per la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques, el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i el Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, en el què es va signar el Manifest Institucional, presentat el 21 de gener de 2015. En l'acte, presidit per Carles Mundó, conseller de Justícia de la Generalitat, va comptar amb la participació del secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya, Juan Ignacio Soto Valle, i del vicepresident de l'ACM, Fermí Santamaria. També va comptar amb la participacio de les conselleres d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i de Treball, Dolors Bassa, que van mostrar el suport dels seus departaments respectius per donar un impuls al Manifest signat, amb el compromís de sumar esforços i col·laborar per poder construir conjuntament dinàmiques innovadores per avançar en l’articulació d’un sistema de justícia que ofereixi a tothom la mediació com a forma habitual d’abordar-los.

El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, i el president de l'Associació Catalana en pro de la Justícia, Xavier Ten, van signar també un conveni de col·laboració en matèria de mediació. 

La mediació és una fórmula alternativa en la resolució de conflictes que té com a objectiu arribar a l'acord entre les parts, gràcies a la intervenció d'un tercer que facilita el diàleg, orienta i ajuda a arribar a acords consensuats, evitant així l'inici de procediments judicials. El paper del tercer el porta a terme el mediador, que és una persona neutral i imparcial que tracta de fomentar i afavorir el diàleg entre les parts per poder arribar a un acord.