Un reial decret llei té com a objecte l'establiment de mesures que facilitin la devolució de les quantitats indegudament satisfetes pel consumidor a les entitats de crèdit en aplicació de determinades clàusules terra contingudes en contractes de préstec o crèdit garantits amb hipoteca immobiliària

23/01/2017

Les mesures que preveu el Reial decret llei s'aplicaran als contractes de préstec o crèdit garantits amb hipoteca immobiliària que incloguin una clàusula terra i el prestatari sigui un consumidor.

S'entén per consumidor qualsevol persona física que reuneixi els requisits que preveu l'article 3 del text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre .

S'entén per clàusula terra la clàusula contractual que estableix un límit mínim a l'interès a aplicar en la quota encara que el tipus d'interès baixi. És una clàusula que beneficia l'entitat bancària i perjudica el particular que ha sol·licitat el préstec ja que quan els tipus baixen o l'interès és negatiu, la clàusula impedeix que es traslladi a la quota mensual.