El passat 23 de gener, la Federació de Municipis de Catalunya va participar en la reunió convocada pel Síndic de Greuges amb els agents de la comunitat educativa, en la què també va assistir la consellera d’Ensenyament i representants dels grups parlamentaris, per discutir i acordar la necessitat de promoure un pacte social entre tots els agents educatius sobre les actuacions per prevenir la segregació escolar






25/01/2017

La Federació de Municipis de Catalunya valora de manera molt positiva la iniciativa i manifesta la necessitat de donar compliment a la LEC en relació a la coresponsabilitat entre administracions, destacant la tasca de les Oficines Municipals d’Escolarització, així com la voluntat de participar i col·laborar davant de les propostes sobre la gestió de la planificació educativa amb la complicitat del territori. En aquest sentit, cal agrair la sintonia que la consellera d’Ensenyament va mostrar amb el món local.

En la reunió, en la que hi va assistir per part de l'FMC Teresa Sambola, cap de l'àrea d'Educació de l'Hospitalet de Llobregat, també es va plantejar la necessitat d’un nou decret d’admissió d’alumnes i, mentrestant, es van proposar algunes mesures concretes, com revisar el criteri de punts complementaris per malaltia digestiva crònica, i incorporar-ne d’específics per als centres d’alta complexitat.

Entre d’altres temes, es van destacar les funcions de les comissions de garanties d’admissió. En aquest cas, el Departament va anunciar que elaborarà i trametrà un document d’instruccions i orientacions a totes les comissions. Aquest document inclourà aspectes relacionats amb la utilització activa dels instruments per a la distribució equilibrada de l’alumnat.

A partir de les recomanacions contingudes en els informes sobre segregació escolar que el Síndic de Greuges ha elaborat, en concret el que fa referència a la gestió del procés d’admissió d’alumnat (juliol de 2016) i el de les condicions d’escolarització (novembre de 2016), és en aquest marc que el Síndic planteja la necessitat de promoure un pacte social entre tots els agents educatius sobre les actuacions a emprendre per combatre la segregació.

Tots els assistents es van emplaçar a una nova trobada el proper mes d’abril.