Els greus danys generats determinen l'extraordinària i urgent necessitat d'aplicació de les mesures contingudes en els acords del Consell de Ministres de 9 i 23 de desembre de 2016, i en el propi reial decret-llei, també a les comunitats valenciana, de les Illes Balears, de Catalunya i del Regió de Múrcia, com també a la província d'Albacete, com a conseqüència de les tempestes de neu, pluges, vents i fenòmens costaners succeïts entre el 15 i el 23 de gener de 2017

08/02/2017

Règim d'ajudes a corporacions locals

A les ajudes a corporacions locals per les despeses causades per fer front a aquestes situacions d'emergència no els serà d'aplicació la quantitat prevista als articles 22 i 23 del reial decret 307/2005, de 18 de març. Aquests ajudes no tindran per objecte les reparacions o reposicions en infraestructures contemplades en l'article 6. No obstant això, podran subvencionar-se aquelles actuacions inajornables que, incidint en el mateix àmbit d'aplicació a què es refereix aquell article  s'hagin portat a terme amb la finalitat de garantir la vida i la seguretat de les persones i el funcionament dels serveis públics essencials. Entre aquestes actuacions s'inclouen l'evacuació, allotjament i alimentació de persones afectades, la retirada  de llots i sorres i la neteja de vies i entorns públics que siguin indispensables per a les finalitats descrites.

A aquests efectes s'exclouen d'aquest concepte els treballs portats a terme amb mitjans propis de la corporació local, ja siguin materials, com maquinària o eines, o humans, entenent per aquests el personal contractat amb anterioritat als fets causants. En cap cas seran subvencionables les despeses de personal generades per bombers, policia local, protecció civil i altres amb caràcter anàleg.

Les sol·licituds per a la concessió d'aquestes ajudes es tramitaran per les Delegacions o les Subdelegacions del Govern a les comunitats autònomes i províncies afectades; es presentaran en el termini de dos mesos, comptats a partir de l'entrada en vigor d'aquest reial decret-llei, i seran resoltes pel ministre de l'Interior.

Les ajudes que es concedeixen en aplicació del previst en aquest article es finançaran amb càrrec als crèdits dels conceptes 461 i 761 de l'aplicació pressupostària 16.01.134M «Para atenciones de todo orden motivadas por siniestros, catástrofes u otros de reconocida urgencia», dotats amb caràcter d'ampliables en el vigent pressupost del Ministeri de l'Interior.

Cooperació amb les administracions locals

Als projectes que executin els ajuntaments, les diputacions provincials, els consells insulars, les comarques, les mancomunitats i les comunitats autònomes uniprovincials relatius a les obres de reparació o restitució d'infraestructures, equipaments o instal·lacions i serveis de titularitat municipal inclosos en l'article 25.2 de la Llei de bases del règim local, i de la xarxa viària dels consells insulars i de les diputacions provincials, se'ls podrà concedir una subvenció de fins al 50 por cent del seu cost, exclosos els treballs portats a terme amb mitjans propis de l'entitat local, ja siguin materials, maquinària o personal.

Aquestes subvencions s'atendran amb càrrec al crèdit que a aquests efectes s'habiliti, amb el caràcter d'incorporable al pressupost del Ministeri de la Presidència i per a les Administracions Territorials.