Amb el títol 'Béns comuns i administració compartida: cap a un model de pactes de col·laboració ciutadana', Santa Coloma de Gramenet acollirà aquesta jornada participativa, organitzada per l'Ajuntament de Santa Coloma conjuntament amb l’Institut de Dret Públic i amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya que tindrà lloc el proper divendres, 24 de febrer






14/02/2017

La crisi econòmica i la globalització fan ressorgir amb força la idea de "bé comú” i de tot allò que podem perdre en virtut del creixent individualisme. En aquest context podria semblar més necessari incidir en fórmules per a "l’administració compartida” d’aquests béns comuns. El que prima no és defensar o gaudir d’alguna cosa comuna, sinó la participació conjunta en la protecció i gestió de determinats béns. No es reclama el dret a gaudir d’alguna cosa, sinó la voluntat de participar en la seva gestió.

L’administració compartida dels béns comuns pretén en darrer terme trencar l’esquema bipolar clàssic sobre el paper de l’administració i la ciutadania, segons els qual correspon només a les administracions ocupar-se de l’interès públic i la gestió dels béns comuns o públics, mentre que els i les particulars es limiten a ocupar-se dels seus propis interessos.

En aquest sentit, a Itàlia s’han dut a terme una sèrie d’experiències de pactes de col·laboració ciutadana derivades de les bases d’un Reglament de referència. Treballar sobre la possibilitat d’aplicar aquestes experiències a Catalunya mereix una reflexió a través d’aquesta jornada participativa.

A la jornada tindrà lloc una taula rodona per parlar sobre les possibilitats d’aplicació dels pactes de col·laboració a Catalunya, en la que intervindran per part de la Federació de Municipis de Catalunya, Lluïsa Moret, presidenta de l’Àmbit de Drets Socials de l'FMC i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i Eduard Rivas, vicepresident primer de l'Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l'FMC i alcalde d'Esparreguera, juntament amb Antonio Téllez Oliva, tercer tinent d’alcalde i regidor de Badalona Democràtica.