Ahir dimarts 14 de febrer, Lluïsa Moret, presidenta de l'Àmbit de Drets Socials de l'FMC i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, i Sílvia Folch, vicepresidenta segona de l'Àmbit de Serveis Econòmics de l'FMC i tinenta d'alcalde del Masnou, van comparèixer al Parlament per explicar el posicionament de la Federació de Municipis de Catalunya en relació a l'esborrany de la Proposició de llei de la reforma horària






15/02/2017

A grans trets, podem resumir que des de la Federació de Municipis de Catalunya compartim els objectius: la nostra entitat ja va signar al seu moment l'acord per promoure la campanya d'adhesió municipal de la reforma horària el passat 6 de juny. Entenem molt necessari que l’impuls de la Reforma tingui com a baluard un gran pacte dels agents econòmics i socials; també, és clar, del sector públic català: "la reforma difícilment podrà tenir la solidesa que tots volem si, per exemple, no ve precedida d’un gran acord entre els sindicats i la representació empresarial".

Tanmateix, trenar aquests grans acords en les vessants multidisciplinars que la reforma horària planteja és una tasca molt complexa que d’altres països, amb dinàmiques sociològiques diferents, han encetat amb temps abans d’acometre reformes legals. Per això, veiem amb certa reserva quan serà el moment per emprendre la reforma legal – aquí i ara : "La manca de pacte en el món laboral, en el conjunt de l’activitat econòmica– més enllà de la seva afectació a d’altres àmbits com l’educació – és un punt feble. Ho hem de tenir en compte".

L'FMC no va fer de moment referència a les dificultats d’ordre legal que la proposició de llei planteja, en afectar àmbits competencials que, d’acord amb la normativa actual, poden fer emergir conflictes en aquest ordre. Ens preocupa, però, la seva solidesa de la iniciativa si neix mancada d’acords previs.

Finalment, des de la Federació de Municipis de Catalunya trobem a faltar una memòria econòmica suficient per tenir una idea de l’efecte-impacte global d’aquesta reforma que destaroti – entre d’altres qüestions – contradiccions entre la liberalització del comerç – acollida en un altre projecte de llei que tramita aquest Parlament i, per tant, difícil de conjuminar amb aquesta reforma.