Reial decret llei 5/2017, de 17 de març, publicat al BOE número 66, de 18 de març de 2017

20/03/2017

Tot i les accions conduents a procurar la reestructuració del deute hipotecari dels que pateixen extraordinàries dificultats per atendre el seu pagament, així com mecanismes de flexibilització dels procediments d'execució hipotecària, hi ha raons econòmiques i conjunturals que justifiquen l'adopció de tres tipus de mesures. En primer lloc, resulta convenient ampliar l'àmbit d'aplicació de les mesures de protecció dels deutors hipotecaris en situació d'especial vulnerabilitat, la qual cosa suposa tant modificar l'àmbit d'aplicació del Codi de Bones Pràctiques com el d'aquelles persones que es poden beneficiar d' la suspensió dels llançaments sobre habitatges. En segon terme, s'amplia en tres anys addicionals, des de l'entrada en vigor d'aquesta norma, l'aplicació de la suspensió de llançament. Finalment, s'estableixen mecanismes de lloguer a favor dels deutors executats sobre els immobles el llançament sigui objecte de suspensió.

Per tant, en el primer article, s'amplia el col·lectiu de famílies que pot beneficiar-se de les mesures del Codi de Bones Pràctiques, incloent a famílies amb fills menors o en què hi hagi una víctima de violència de gènere. Així mateix, es modifica en aquest article el Codi de Bones Pràctiques per donar la possibilitat que aquells beneficiaris de la suspensió de llançaments a la qual es refereix l'article 1 de la Llei 1/2013, de 14 de maig, que siguin al seu torn clients de les entitats adherides al Codi de Bones Pràctiques puguin sol·licitar a l'entitat que els sigui arrendada el seu habitatge en condicions preferencials per un període de fins a cinc anys i cinc anys més si així s'acorda amb l'entitat. Aquesta sol·licitud s'ha de fer en el termini de sis mesos a comptar, bé des de l'entrada en vigor d'aquest reial decret llei, bé des que la suspensió els sigui aplicable, si aquesta fos posterior a l'entrada en vigor.

En el segon article, es planteja l'ampliació, per un termini addicional de tres anys, fins al maig de l'any 2020, de la suspensió dels llançaments sobre habitatges habituals de col·lectius especialment vulnerables contingut en la Llei 1/2013. Així mateix, s'amplia l'àmbit subjectiu d'aplicació, en la mateixa línia que el Codi de Bones Pràctiques. En aquest sentit, s'ajusta la Llei 1/2013, de 14 de maig, pel que fa a la definició dels supòsits d'especial vulnerabilitat i es possibilita així que un major nombre de famílies poden acollir-se a la suspensió.

La disposició addicional primera preveu el procediment d'adhesió de les entitats financeres a aquesta nova versió del Codi de Bones Pràctiques amb un àmbit d'aplicació més inclusiu i amb el dret al lloguer per als beneficiaris de la suspensió de llançaments l'entitat estigui adherida al dit Codi .

Finalment, la disposició addicional segona insta el Govern a proposar en el termini de vuit mesos mesures destinades a facilitar la recuperació de la propietat pels deutors hipotecaris inclosos en l'àmbit d'aplicació de l'article 1.1 de la Llei 1/2013, de 14 de maig, del seu habitatge habitual, quan aquesta hagués estat objecte d'un procediment d'execució hipotecària. Aquestes mesures tindran en compte el preu d'adjudicació de l'habitatge i la possibilitat que es descomptin determinades quantitats del mateix per determinar el preu de venda al deutor.