La presidenta de l’Àmbit de Drets Socials de l'FMC, Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, va presidir la sessió de la permanent de Serveis Socials i Habitatge Socials de l’Àmbit de Drets Socials, celebrada el dijous 23 de març, on es va tractar l’actual situació del Model de Serveis Socials Bàsics, la suficiència alimentària, el desenvolupament del Model de Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS), i les últimes novetats sobre la pobresa energètica






23/03/2017

En relació al Model de Serveis Socials Bàsics es va informar sobre les últimes novetats que el Departament de Treball, Afers Socials i Família ha plantejat en el marc del grup de treball que actualment està definint l’estructura del decret que haurà de desenvolupar el Model de Serveis Socials Bàsics ja aprovat. Es van posar sobre la taula alguns elements importants que s’haurien de tenir en compte, com repensar les ràtios, la definició dels rols dels directius i com gestionar actualment els serveis socials bàsics que estan desbordats.

La suficiència alimentària també es va comentar a la reunió, manifestant els assistents la preocupació per garantir com a mínim un àpat als infants i adolescents, tant a aquells nens i nenes en situació de risc detectada pels serveis socials, com a aquells nens i nenes que no estan controlats, i que no és garantia que estiguin reben una alimentació suficient. En el marc de l’Àmbit de Drets Socials es constituirà un grup de treball sobre suficiència alimentària-criteris beques menjador que es treballarà des del vessant d’educació i de serveis socials.

Actualment, la Federació de Municipis de Catalunya participa en el grup de treball impulsat pel Departament que està treballant sobre el desenvolupament del nou Model de Servei d’Intervenció Socioeducatiu (SIS). Els representants de l'FMC manifesten i reconeixent la importància del Model de Servei d’Intervenció Socioeducativa que té per als ajuntaments; per aquesta mateixa raó és un model que s’ha de treballar amb molta concreció i molt al detall, aspectes com els professionals de referència, els equips, les condicions funcionals i l’estructura del servei, compliments de les ràtios, assegurar que els SIS contemplin, en funció de la gravetat en la cobertura de les necessitats de la població destinatària, els diferents nivells de risc. Des de l'FMC també es planteja l’oportunitat d'incidir sobre la franja d’edat dels 16 a 18 anys, per tal d’introduir els elements del Sistema d’Ocupació juntament amb d’altres Sistemes com l’Educació, Salut. Els costos i el finançament dels Serveis són elements que també s’han de treballar i plantejar a llarg termini.

Per últim, també es va tractar la problemàtica actual sobre la pobresa energètica, malgrat els esforços de les diferents administracions, continua sent un problema difícil de resoldre.