S’aprova el Reglament del Registre de parelles estables de Catalunya i es crea el fitxer de dades de caràcter personal denominat Registre de parelles estables de Catalunya, amb el contingut que consta a l'annex 1 del Reglament, en el qual es detalla la denominació, la finalitat i els usos previstos, les persones o els col•lectius afectats o obligats a subministrar les dades, el procediment de recollida i la procedència de les dades, l'estructura bàsica i la descripció del tipus de dades de caràcter personal que conté, el sistema de tractament, les cessions de dades previstes, les transferències internacionals previstes, l'òrgan administratiu responsable del fitxer, l'òrgan davant el qual es poden fer efectius, si escau, els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició i el nivell de les mesures de seguretat aplicables

03/04/2017

El Registre de parelles estables s'adscriu al departament competent en matèria de dret civil, mitjançant la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, que en té atribuïda la competència. El responsable del Registre és el director o directora general de Dret i d'Entitats Jurídiques, el qual pot delegar l'exercici de les funcions que li corresponen a les persones responsables dels serveis territorials del Departament. El Registre de parelles estables de Catalunya és únic i es gestiona en suport informàtic.

S'inscriuen en el Registre de parelles estables de Catalunya les parelles estables constituïdes d'acord amb els articles 234-1 i 234-2 del Codi civil de Catalunya, així com l'extinció d'aquestes parelles d'acord amb l'article 234-4 del Codi civil de Catalunya.

La inscripció de la parella estable en el Registre és voluntària, no té caràcter constitutiu i requereix el consentiment dels dos convivents en parella estable. La inscripció de l'extinció de la parella estable es pot practicar a sol·licitud d'un sol convivent en parella estable. Les inscripcions en el Registre i les certificacions que s'expedeixen són gratuïtes.

El reglament entra en vigor l'1 d'abril de 2017.