Al Butlletí Oficial de Gipuzkoa del divendres 31 de març es va publicar el Decret foral-norma 2/2017, de 28 de març, pel qual es modifica l'Impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana. Mitjançant la norma aprovada s'estableix una regulació en virtut de la qual no se sotmetran a gravamen els no increments ni les disminucions del valor dels terrenys, de manera que, en quedar aquest tipus d'operacions al marge de l'impost, no serà necessari procedir al càlcul de la base imposable en aquests casos






04/04/2017

D'acord amb l'exposició de motius de la norma, l'esmentat Decret foral-norma té per objecte donar resposta normativa d'urgència als efectes de la Sentència del Tribunal Constitucional amb data 16 de febrer de 2017, publicada al BOE de 25 de març d'aquest mateix any, que declara inconstitucionals i nuls els articles 4.1, 4.2.a) i 7.4 de la Norma Foral 16/1989, de 5 de juliol, de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana del Territori Històric de Gipuzkoa, en la mesura, únicament, en la què sotmeten a tributació situacions d'inexistència d'increment de valor.

Quant al mecanisme per conèixer si existeix aquest no increment o aquesta minusvalia, la norma utilitza la diferència entre els valors de transmissió i adquisició. Un cop determinat l'anterior, en el cas d'existir plusvàlua continuarien aplicant la Base Imposable que ja existia. Aquesta norma s'aprova amb caràcter d'urgència i s'indica que és previsible que es modifiqui en un futur pròxim; entenem que per ajustar-se a allò que s'aprovi per a la norma estatal.

Adjuntem el Decret Foral-Norma així com un resum del seu contingut.