Una sessió extraordinària del Seminari de Dret Local de la Federació de Municipis de Catalunya, que serà oberta i gratuïta per a tothom i que tindrà lloc a l'IDEC analitzarà i i debatrà les manifestacions més significatives d'alguns dels fenòmens que comporten la fragmentació política creixent dels nostres ajuntaments, especialment arran de les darreres eleccions municipals, així com els intents cada cop més freqüents de judicialitzar el debat polític a nivell local






10/04/2017

Per aquest motiu, comptem amb Eduard Paricio Rallo, magistrat, que ens parlarà sobre la legalitat i la llibertat d’expressió: el ple pot debatre i resoldre sobre qualsevol cosa? la llibertat d’expressió empara qualsevol debat/resolució? qualsevol moció? es poden aprovar mocions contràries a l’ordenament jurídic? intervenció judicial i debat polític local: els òrgans judicials poden limitar o interferir el debat polític local? quins? són vinculants les indicacions judicials que limiten o interfereixen els debats polítics a l’Ajuntament?

Per analitzar les consultes populars i la iniciativa ciutadana per proposar l’aprovació de normes de caràcter general de competència municipal. Iniciativa ciutadana i consultes populars: característiques i efectes jurídics, objecte i procediment, comptarem amb Fernando Pindado Sánchez, comissionat de Participació a l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, Carmen Alonso Higuera, secretària de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, tractarà sobre la qüestió de confiança i la moció de censura: requisits i quòrum per a la presentació i votació, la significació de l’aprovació de pressupostos sense acord de ple; i els tràmits que s’han de complir malgrat la seva aprovació amb qüestió de confiança.

El termini d’inscripció finalitza el dia 27 d'abril de 2017.