La finalitat principal d'aquesta subvenció és fomentar la prevenció i la preparació per a la reutilització de residus municipals i, per tant, contribuir a assolir una gestió més sostenible i un estalvi de recursos naturals, i alhora donar compliment als objectius establerts a la normativa vigent

19/04/2017

Aquesta línia de subvenció té com a objecte: respecte dels ens locals: el foment de la planificació d'actuacions de prevenció de residus municipals i la seva implantació, així com el desenvolupament d'activitats de preparació per a la reutilització de residus (PxR).

Són subvencionables les següents actuacions desenvolupades per ens locals:

a) L'elaboració o actualització de plans locals de prevenció (PLP) juntament amb la implantació d'almenys una actuació de prevenció i/o preparació per a la reutilització.

b) La implantació d'actuacions de prevenció previstes en PLP ja aprovats pels ens locals i vigents o en fase de redacció.

Les prioritats temàtiques de les actuacions de prevenció incloses en els PLP són:

I. La prevenció del malbaratament alimentari;

II. El foment de la reutilització (R) d'objectes;

III. L'elaboració d'estudis de pagament per generació (PxG) adreçats a la prevenció i la seva implantació.

c) El desenvolupament d'activitats de PxR de residus.

Per al desenvolupament d'aquestes accions es recomana l'ús de les eines de suport desenvolupades per l'ARC (Guia per l'elaboració de plans locals de prevenció; Guia metodològica per al càlcul dels potencials i objectius de prevenció; La calculadora de la prevenció; Guia per al desenvolupament d'activitats d'R i PxR a deixalleries i altres establiments de titularitat pública de Catalunya; Guia per a la implementació de sistemes de pagament per generació) i disponibles al web gencat-residus.

Poden ser beneficiaris, els ens locals de Catalunya (els ajuntaments, les entitats municipals descentralitzades, els consells comarcals, les mancomunitats de municipis, els consorcis i les diputacions, entre d'altres), que vulguin dur a terme un projecte de prevenció o de preparació per a la reutilització de residus municipals en l'àmbit de les seves competències. Un ens local no pot concórrer a la convocatòria de manera simultània i pel mateix concepte de manera individual i alhora a través d'un ens supramunicipal.

Pel que fa a l'elaboració dels PLP, s'acceptaran simultàniament les dues sol·licituds (ens local i ens supramunicipal), i en cas de ser proposats per a l'atorgament de la subvenció ambdós projectes, es donarà preferència a subvencionar únicament el PLP presentat per l'ens supramunicipal, que haurà d'incloure les actuacions subvencionades a l'ens local.

Les sol·licituds s'han de presentar de la manera següent: les sol·licituds i els altres documents dels tràmits associats al procediment de concessió de les subvencions i a la seva justificació es presenten en el registre telemàtic disponible de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l'extranet de les administracions públiques de Catalunya, EACAT, en els termes que estableix la normativa vigent. El formulari de sol·licitud, l'escrit de tramesa, la informació sobre aquest tràmit, així com el servei de suport, estan a disposició dels sol·licitants a l'extranet de les administracions públiques de Catalunya, a EACAT. La impossibilitat tècnica o d'altra índole no eximeix, en cap cas, els ens locals, de l'obligació de trametre la documentació dins el termini establert en la convocatòria. Així mateix, si es produeix una interrupció no planificada en el funcionament de la plataforma EACAT durant l'últim dia establert per a la realització del tràmit corresponent, s'ha de demanar un certificat al Consorci d'Administració Oberta de Catalunya que justifiqui la impossibilitat tècnica de fer la presentació dins de termini i aquest certificat s'ha de presentar juntament amb la sol·licitud i la documentació pertinent a través dels canals que estiguin operatius.

S'acceptarà una sola sol·licitud per ens locals així com una única sol·licitud per activitat/projecte/actuació.

La signatura i presentació de la sol·licitud comporta la plena acceptació d'aquestes bases reguladores i porta implícita l'autorització a l'òrgan gestor per poder comprovar, d'ofici, totes les dades que s'hi contenen. Així mateix, comporta l'adhesió al codi ètic recollit en l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, i se n'aprova el text íntegre.