La jornada, que tindrà lloc el dijous 15 de juny, vol plantejar de manera molt pràctica quines són les passes per desenvolupar els portals de dades obertes i quina és el potencial i realitat que la interacció d’aquestes dades ofereixen per fomentar la transparència, el retiment de comptes i la participació ciutadana






01/06/2017

En una societat cada vegada més tecnològica, amb major demanda de transparència i on, també cada vegada més, les dades adquireixen més valor les institucions públiques tenen front seu les dades obertes com un repte important però una oportunitat valuosa.

Disposar d’un portal de dades obertes és l’instrument per poder activar palanques de transparència i participació però alhora és simptomàtic d’una administració endreçada i on la informació està sistematitzada. Organització transversals i estratègia organitzativa esdevenen claus per poder gestionar el repte de les dades obertes.

La presentació de la jornada anirà a càrrec d'Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera i vicepresident de l’Àmbit de Bon Govern de la Federació de Municipis de Catalunya; Jordi Foz, secretari de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya; i Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i president del Consorci Localret.

En el decurs de la jornada es parlarà sobre l’opendata dels ajuntaments i l’opendata de la ciutadania. També és prevista una taula rodona sobre la implementació de l'opendata: com implementar un portal d’opendata, quines dades penjar, com incardinar-ho en un sistema de transparència i compliment de la llei de transparència. Una altra taula rodona tractarà sobre la visualització i retiment de comptes més enllà del text cal explicar el context: la visualització de les dades ajuda a elaborar un relat explicatiu de l’acció de govern que permeti un diàleg i control de l’acció de les institucions. I una tercera taula versarà sobre participació i opendata: com treballar el compromís, la crítica, el control i l’engagment ciutadà a partir de l’ús de les dades obertes per establir lògiques d’acció participativa i de col·laboració.