La Llei de la renda garantida de ciutadania establerta per l'article 24.3 de l’EAC crea aquesta prestació econòmica per a persones i unitats familiars que no disposin dels ingressos que els garanteixin els mínims per a una vida digna, amb l'objectiu de vetllar per la seva inclusió social o laboral. La llei és fruit d'una iniciativa legislativa popular

25/07/2017

La prestació començarà a aplicar-se el 15 de setembre amb el 85% de la quantia i s'anirà implantant de manera gradual fins a l'1 d'abril de 2020, que ja se'n podrà percebre el 100%. Així, aquest setembre la prestació serà de 564 euros per adult, i un cop desplegada totalment la llei, de 664 euros. Cada import es podrà ampliar segons els membres de la unitat familiar.

Podran sol·licitar l'ajut les persones majors de 23 anys amb un mínim de 2 anys de residència al país, que hagin esgotat totes les prestacions i que no tinguin la quantitat d'ingressos, rendes o recursos econòmics considerada mínima per atendre les necessitats bàsiques d'una vida digna d'acord amb el llindar d'ingressos fixat per l'indicador de la renda de suficiència de Catalunya. Des d'aquest setembre, les famílies monoparentals amb fills a càrrec que tinguin contractes a temps parcial amb ingressos inferiors a l'indicador de renda de suficiència de Catalunya també podran rebre la prestació fins a assolir els ingressos corresponents a aquest topall. A més, l'ajut serà compatible amb prestacions de la Llei de dependència i amb beques de transport i menjador escolars.