Les ciutats han esdevingut un entorn idoni, per les facilitats que ofereix per a la col·laboració, per al desenvolupament de la innovació. Els districtes innovadors són zones que concentren treballadors altament qualificats, institucions, empreses de caràcter innovador que aprofiten les sinergies generades per les economies d'aglomeració. Una guia exposa un conjunt d'eines per tal d'impulsar aquest tipus de hubs






25/09/2017

Els districtes innovadors necessiten un ecosistema molt singular per a desenvolupar-se; un ecosistema en el que han de coincidir:

- Unes característiques urbanístiques (carrers de vianants, espais públics de qualitat que afavoreixin la interacció, i àmplia oferta de cafès i terrasses).

- Una concentració d'actors econòmics innovadors, diversos i multidisciplinars (empreses innovadores, institucions de recerca, start-ups, incubadores d'empreses, etc.).

- Una agenda d'activitats que afavoreixi la creació de xarxes de cooperació.

Per tal, doncs, que es donin les condicions adequades per a la creació d'aquest ecosistema, cal impulsar una estratègia integral i específica per a cada municipi (aprofitant-ne les avantatges competitives) que contempli: inversions urbanístiques, la concentració de les activitats innovadores ja existents al municipi, la millora de les facilitats de connexió física (trànsit, carrils bici, carrers de vianants, car-sharing, etc.) i de telecomunicacions, una bona programació d'activitats (d'oci, de formació, d'interacció social, etc.), potenciar el valor de la diversitat social, i l'articulació d'un sistema de governança bottom-up (implicant a les empreses, als residents, a les institucions, etc.).