Les evidències analitzades en aquest informe mostren que hi ha una correlació positiva entre la qualitat de la planificació urbanística i el desenvolupament; així, una bona planificació urbanística i una bona gestió de l'espai públic constitueixen instruments essencials per a la creació de llocs de treball, per a l'impuls del creixement econòmic i per a la millora del benestar






19/10/2017

Els principals reptes que afronten les polítiques d'urbanisme a les ciutats d'arreu del món són: creixement demogràfic, expansió urbana, pobresa, desigualtats, contaminació, congestió, mobilitat, i energia. Per tal d'afrontar-los Nacions Unides planteja la implementació de mesures per avançar envers un model de ciutat compacte, integrada i connectada, socialment inclusiva i resilient al canvi climàtic. Tot i que sovint ha estat poc tingut en compte, l'espai públic té un paper clau en l'assoliment d'aquests objectius i és per això que UN-Habitat planteja en aquest document la necessitat d'incorporar a l'agenda dels governs locals la promoció d'espais públics segurs, inclusius, accessibles i de qualitat com a entorns multifuncionals que faciliten la cohesió social, reforcen la identitat, impulsen l'activitat econòmica, articulen la densitat urbana, i constitueixen un actiu essencial per atreure talent i empreses de la nova economia.

Com a principals recomanacions per a millorar-ne la qualitat cal destacar:

- El disseny d'una estratègia global de ciutat que permeti tenir en compte la variable d'espai públic en totes les polítiques municipals, i que permeti una visió integrada de la xarxa d'espais públics.

- L'establiment de mecanismes participatius d'avaluació. En aquest sentit s'exposa, com a exemple de pràctica innovadora, la utilització del joc d'ordinador "Minecraft" com a eina per a copsar la visió dels ciutadans (de totes les edats) sobre els desitjos de transformació de l'espai públic.

- L'aprofitament de les possibilitats de captura de les plusvàlues generades al sector privat per les millores en l'espai públic.

- L'impuls d'estratègies innovadores de cooperació públic-privada en aquesta matèria.