La Comissió Europea va engegar ahir la iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+», un projecte per fomentar el diàleg intercultural i millorar les competències com a mínim de 25.000 joves mitjançant eines d'aprenentatge virtual durant els propers dos anys. El projecte inclou els 33 països que participen en el programa Erasmus+ i els de la riba meridional del Mediterrani: Algèria, Egipte, Israel, Jordània, el Líban, Líbia, el Marroc, Palestina,* Síria i Tunísia






16/03/2018

La versió virtual del programa Erasmus+ complementarà el programa de mobilitat tradicional i en el futur podria ampliar-se a d'altres regions del món.

«És cert que Erasmus+ és un programa que té molt d'èxit, però també és cert que no sempre és accessible a tothom. A través de la iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» facilitarem el contacte entre més ciutadans, arribarem a joves de diferents orígens socials i promourem la comprensió intercultural. Aquesta eina virtual posarà en contacte més joves de la UE amb joves d'altres països, bastirà ponts i desenvoluparà competències com ara el pensament crític, l'alfabetització mediàtica, l'aprenentatge d'idiomes o el treball en equip», va declarar el comissari d'Educació, Cultura, Joventut i Esports, Tibor Navracsics.

La iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» posarà en contacte joves, professionals que treballen amb joves, estudiants i docents de països europeus i de països de la riba meridional del Mediterrani mitjançant la participació en debats dirigits per un moderador, la creació de grups que gestionin projectes transnacionals o la participació en cursos de tota mena i formacions virtuals per aprendre a argumentar. Els joves podran connectar-s'hi una vegada a la setmana per participar en debats sobre la situació econòmica o el canvi climàtic, per exemple, que seran dirigits per un moderador i es basaran en la documentació que s'hagi distribuït prèviament.

Totes les activitats estaran relacionades amb programes d'educació superior o amb projectes juvenils. Durant la fase preparatòria, la iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» ha suscitat molt d'interès entre les universitats i les organitzacions juvenils i ja s'han creat cinquanta associacions i s'han format quaranta persones per fer de moderadors.

Els contactes i intercanvis amb col·legues de l'estranger són una gran oportunitat per adquirir nous coneixements i competències i fomentar la tolerància i l'acceptació mútua. La iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» promou el diàleg intercultural entre els joves d'acord amb la declaració de París signada pels ministres d'Educació de la UE el mes de març del 2015. L'objectiu d'aquesta declaració és promoure mitjançant l'educació el concepte de ciutadania i els valors comuns de llibertat, tolerància i no discriminació.