Els plans de mobilitat sostenible a petita escala (escola, empresa, institució pública, etc.) constitueixen un valuós complement als plans de mobilitat locals. D'aquí la importància que els governs municipals promoguin aquest tipus d'estratègies mitjançant serveis d'assessorament, incentius, programes de formació o projectes de col·laboració amb el sector empresarial local






09/04/2018

S'exposen com a exemples de bones pràctiques:

- El programa de planificació dels desplaçaments escolars de Preston (Regne Unit), gràcies al qual un 62 per cent de les escoles del municipi han adoptat Plans d'Escola.

- El pla integral per modificar els hàbits de mobilitat a Donostia, en el marc del qual es van organitzar programes de formació i de conscienciació entre alumnes i treballadors, es van establir acords amb les zones industrials del municipi i amb els centres educatius per promoure l'adopció de plans d'empresa i plans d'escola, i es van organitzar grups de treball per recollir mesures que facilitessin la mobilitat a peu o en bici. Tot plegat ha permès incrementar significativament els desplaçaments no motoritzats i ha fet incrementar la percepció de seguretat.

- El cas de la ciutat de Koprivnica (Croàcia), que va endegar l'any 2010 una iniciativa per promoure una mobilitat més sostenible. Per aconseguir-ho es van combinar mesures per fomentar l'adopció de plans d'empresa (l'ajuntament va donar exemple adoptant el primer d'aquests plans), es van fixar dies lliures de cotxes, i es van introduir incentius als treballadors/es (espais per guardar les bicicletes, esmorzars gratuïts, regals d'equipament, etc.). Els primers resultats positius van ser força immediats amb un increment dels desplaçaments sostenibles d'un 10 per cent durant els 2 primers anys.

- El projecte de "Rutes segures per anar a l'escola" de la ciutat de Kaunas (Lithuania), que es va basar en recollir propostes de millora de la ciutat a partir de la participació dels mateixos infants: qüestionaris i fotografies aportades pels nens i nenes, disseny d'una campanya de sensibilització per part dels infants, etc.