La jornada, que tindrà lloc el divendres 4 de maig, tractarà de la norma i doctrina sobre la vaga en els serveis públics i la relació entre els tribunals i la vaga en els serveis públics






23/04/2018

La vaga va ser, històricament, un instrument dels treballadors no només en defensa dels seus drets de classe sinó, també, un mitjà de lluita política i social per combatre els patrons i el sistema capitalista. No fa tant que en el nostre país la vaga era constitutiva de delicte. Avui les coses han canviat. Subsisteix la societat de classes però la vaga ha passat de ser un fet revolucionari a convertir-se en un dret de tots els treballadors, inclosos els servidors públics. Podem definir la vaga com la suspensió col·lectiva i concertada en la prestació del treball per iniciativa dels treballadors.

Mereix un especial comentari la vaga en els serveis públics essencials, és a dir, aquella capaç de produir greus dificultats al públic o als serveis bàsics de la comunitat.

Aquesta classe de vagues, prohibibles o limitables, amb garanties compensatòries segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), obliga a l’establiment dels anomenats "serveis mínims”, matèria delicada, ja que en cas de ser excessiva, significa de fet la ineficàcia de l’aturada i, en cas d’establir-se serveis mínims massa reduïts, comporta un abús d’aquest dret de vaga en perjudici de la ciutadania.

En aquesta jornada es tractarà, entre d’altres qüestions, de tota aquesta problemàtica.

La presentació anirà a càrrec de Juan Ignacio Soto Valle, secretari general de la Federació de Municipis de   Catalunya; i Àngel García Fontanet, ex-magistrat i president de la Fundació Carles Pi i Sunyer, d’Estudis Autonòmics i Locals.

Per parlar de la norma i doctrina sobre la vaga en els serveis públics, comptarem amb Carolina Gala Durán, catedràtica de Dret Laboral i de Seguretat Social  de la Universitat Autònoma de Barcelona. I per parlar dels tribunals i la vaga en els serveis públics, tindrem a Pilar Martín Abella, magistrada de la Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El moderador del debat posterior serà Àngel García Fontanet.