27/04/2018

Aquest dijous l’Audiència Provincial de Navarra va dictar sentència sobre els fets que els membres del grup anomenat "La Manada” van protagonitzar i perpetrar i sobre els quals es va investigar per agressió i violació múltiple a una noia durant les Festes dels Sant Fermín de 2016. La sentència condemna els membres d’aquest grup per un delicte d’abús sexual a només 9 anys de presó, considerant així que els integrants de ‘La Manada’ són culpables d’abús, però no d’agressió sexual, considerant que no hi va haver violència ni intimidació.

El text de la sentència ens provoca una reacció de rebuig i enuig perquè entenem que minimitza de forma desproporcionada les circumstàncies violentes que l’actuació grupal -en si mateixa- comporta en un delicte sexual, degradant de forma igualment desproporcionada la persona que front el grup no pot defensar-se.

D’aquí, precisament, l’enorme indignació i rebuig social que aquesta sentència ha generat. Per això, les entitats municipalistes (FMC i ACM) compartim i donem suport a les manifestacions i concentracions pacífiques que es convoquin per tal motiu. Volem expressar també la nostra solidaritat amb la jove víctima d’aquesta brutal agressió sexual i a totes les dones víctimes de la violència masclista.

Al mateix temps, volem cridar l’atenció sobre el sentit exemplar que la justícia, amb totes les garanties de l’estat de dret, ha de preservar perquè sigui un mirall per a les dones i les nenes, pels homes i els nens, capaç de generar confiança en la convivència i en l’exercici dels drets de totes i tots, també els que afecten a l’àmbit sexual de les persones. La brutalitat amb la qual va actuar aquest grup violent i masclista mereix una altra sentència.