Tradicionalment els mecanismes de lluita contra la corrupció s'han basat en un model de decisió racional i, per tant, s'han fonamentat en controls i sancions. Les teories de comportament tenen en compte, a més de la dimensió racional, dos aspectes sovint ignorats però molt determinants sobre el grau d'integritat de l'actuació individual: els valors morals i els factors socials (família, amics, col·legues, etc). Integrar aquests dos aspectes pot contribuir a millorar l'efectivitat de les polítiques contra la corrupció






18/06/2018

Repensar les polítiques d'integritat sota aquest prisma passa per superar la visió centrada en el control i les sancions per adoptar una estratègia basada en la confiança i en una cultura organitzativa ètica. Això requereix:

- El disseny d'estructures de responsabilitat clares (evitant que quedi difusa entre diversos actors o assentada sobre aspectes formals)

- La creació de "recordatoris" de comportaments ètics: explicitar un codi ètic, promoure la signatura individual de compromisos d'integritat en les decisions, etc.

- Reconèixer i valorar els comportaments ètics.

- Promoure la formació i la capacitació en matèria de valors d'integritat.

- Introduir els valors ètics en petits "recordatoris" diaris: petits missatges, jocs, microincentius, etc.