Llei 7/2018, de 29 de juliol, publicada al BOE número 176, de 21 de juliol de 2018

23/07/2018

Aquesta modificació de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, té per objecte compatibilitzar la lluita contra les espècies exòtiques invasores amb el seu aprofitament per a la caça i la pesca en aquelles àrees que, en estar ocupades des d'antic, la seva presència no suposi un problema ambiental. La modificació incorpora una definició dels recursos zoogenètics, perquè aquest concepte, tot i esmentar-se en la disposició addicional tercera de la Llei 42/2007 i el Reial decret 630/2013, no havia estat inclòs en l'article 3 de la llei que regula les definicions, el que creava una certa inseguretat jurídica.

En la modificació de la llei se seguirà considerant que les espècies exòtiques invasores per a les quals hi hagi prou informació científica han de ser catalogades, però es permetrà que en aquelles àrees ocupades abans de 2007, any en què es va promulgar la primera regulació d'aquesta matèria, es podran utilitzar totes les modalitats de caça i pesca per al seu control o eradicació. Per contra, fora d'aquestes àrees queda prohibit l'aprofitament de pesca o caça esportives, com a forma de desincentivar les soltes il·legals que s'han seguit produint.

La modificació de la llei també regula l'aqüicultura, d'acord amb el Reglament 708/2007 del Consell, de 11 de juny de 2007, sobre l'ús de les espècies exòtiques i les espècies localment absents en l'aqüicultura. D'altra banda, i per tal de disminuir la pressió de pesca sobre els trams amb truita autòctona, es podrà permetre la solta de truites arc de sant Martí en trams concrets i amb plenes garanties de que les seves poblacions no podran assentar-se, ja que només es permetrà la solta d'exemplars sense cap capacitat reproductiva.

Finalment, s'habilita un mecanisme excepcional perquè la Comissió Estatal de Patrimoni Natural i la Biodiversitat pugui acordar, en casos excepcionals i en els supòsits amb regulació específica, quan hi hagi un interès públic de primer ordre, la suspensió del procediment de catalogació d'una espècie o promoure la descatalogació d'una espècie prèviament catalogada.