Les noves tecnologies han obert nous espai de relació, transacció i prestació de serveis. L'allotjament col·laboratiu (amb els pisos turístics com a cas paradigmàtic) n'és un dels exemples. Aquest és un servei que aporta molts avantatges (ingressos extres per als propeitaris d'habitatges, noves experiències turístiques, etc.) però també va associat a molts inconvenients: opacitat fiscal, gentrificació o competència deslleial). En definitiva, és un fenòmen atractiu però que requereix de noves regulacions; aquest informe en fa un estudi jurídic de conjunt






26/09/2018

Fins ara el legislador estatal ha decidit excloure els allotjaments col·laboratius de l'esfera d'aplicació habitual de la Llei d'arrendaments urbans la qual cosa ha provocat la proliferació de normes locals i autonòmiques, moltes de les quals presenten problemes competencials, de desigualtat o no són acordes amb el principi de proporcionalitat. Els autors plantegen doncs la necessitat d'una Llei estatal que homogeneïtzi drets i deures.

Cal destacar també la referència al fenòmen dels pisos turístics des del prisma del Dret Civil, concretament als problemes de convivència. Això està resol en la normativa sobre propietat horitzontal (LPH i CCCAT) amb la prohibició genèrica d'activitats il·lícites, contràries als estatuts, molestes, danyoses o insalubres, i l'atribució de competències als propietaris de cessament de l'activitat o de reclamació de danys i perjudicis per fer front a la seva contravenció. No obstant això, per tal de millorar la capacitat protectora d'aquesta normativa es recomana l'eliminació de l'obligació d'unanimitat per a la modificació dels estatuts i la reducció a una majoria qualificada.

Finalment cal no oblidar els aspectes fiscals d'aquest tipus d'activitat i la necessitat que la legislació estatal n'aclareixi la seva naturalesa. Amb l'objectiu de la simplificació i l'eficiència, els autors proposen la implicació de les pròpies plataformes virtuals (AIRBNB) en la gestió i pagament de les obligacions fiscals (incloent la de la taxa turística vigent en algunes CCAA).