Reial decret 1298/2018, de 23 de novembre, publicat al BOE número 298, d’11 de desembre de 2018

10/12/2018

El Reial decret llei 12/2017, de 3 de juliol, pel qual es modifica el text refós de la Llei de propietat intel·lectual, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d'abril, pel que fa al sistema de compensació equitativa per còpia privada, va modificar l'article 25 de l'esmentat text refós. En termes generals, va substituir l'anterior model de compensació equitativa finançada amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat per un model basat en el pagament d'un import a satisfer pels fabricants, importadors i distribuïdors d'equips, aparells i suports materials de reproducció.

Aquest Reial decret té com a objecte desenvolupar reglamentàriament l'article 25 del text refós de la Llei de propietat intel·lectual, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d'abril i, en concret, regular:

a) El procediment per fer efectiva la compensació equitativa per còpia privada, que inclourà el procediment per a l'obtenció dels certificats de exceptuació i del reemborsament del pagament d'aquesta compensació pels subjectes als quals se li reconeix tal benefici regulats, respectivament, en les lletres b) ic) de l'apartat 7 i en l'apartat 8 de l'article 25 de l'esmentat text refós.

b) El procediment per resoldre els conflictes que sorgeixin entre la persona jurídica constituïda segons el que preveu l'article 25.10 del text refós de la Llei de propietat intel·lectual i els sol·licitants de certificats de exceptuació i de reemborsament del pagament de la compensació equitativa per còpia privada .

c) El percentatge de la compensació equitativa per còpia privada que les entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual han de destinar a les activitats i serveis a què es refereix l'article 178.1, lletres a) i b), del text refós de la Llei de propietat intel·lectual.

Així, el capítol I es refereix a les disposicions generals, i regula l'objecte, la determinació de les publicacions assimilades a llibres, definicions aplicables i la distribució d'aquesta compensació dins de cada modalitat de reproducció, segons la categoria del subjecte creditor (autors -i conjuntament amb ells, en determinats casos, els editors-, productors i artistes intèrprets o executants).

El capítol II regula el procediment per fer efectiva la compensació equitativa per còpia privada. Aquest es basa en un sistema de presentació de relacions trimestrals per part dels subjectes deutors i pels distribuïdors que culmina amb l'emissió de les corresponents factures d'abonament o de devolució de la compensació equitativa. Així mateix, regula el procediment per fer efectiu el dret a l'obtenció del certificat de exceptuació i del reemborsament del pagament de la compensació equitativa, previstos, respectivament, en les lletres b) ic) de l'apartat 7 i en l'apartat 8 de l'article 25 del text refós de la Llei de propietat intel·lectual.

El capítol III regula el procediment per a resoldre els conflictes que puguin sorgir entre la persona jurídica constituïda per les entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual per exercir les funcions que estableix l'article 25.10 del text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, i els sol·licitants de certificats de exceptuació i de reemborsaments del pagament de la compensació equitativa per còpia privada. Es preveu que l'exercici de la competència per resoldre aquest procediment, atribuïda al Ministeri de Cultura i Esport per l'article 25.12 del text refós de la Llei de propietat intel·lectual, correspon a la Direcció general d'Indústries Culturals i Cooperació.

I, el capítol IV determina el percentatge de la compensació equitativa per còpia privada que les entitats de gestió hauran de dedicar a determinades activitats i serveis de caràcter assistencial cap als seus socis i de formació i promoció d'autors i artistes intèrprets o executants, en compliment de l'obligació prevista en l'article 178.2 del text refós de la Llei de propietat intel·lectual. Concretament, aquest percentatge es fixa en un vint per cent.