S’adopta un nou paquet de mesures de caràcter social dirigides al suport a treballadors, consumidors, famílies i col·lectius vulnerables i d’altres mesures de diversa naturalesa amb impacte directe en el reforç de l'activitat econòmica i a donar suport a empreses i autònoms. S'inclouen a més d'altres que permeten ajustar el funcionament de l'Administració a les necessitats actuals, escometent mesures en matèria de comptes anuals de les entitats del sector públic, en matèria de disponibilitats líquides i donacions, així com en el finançament atorgat per les entitats territorials. En aquest sentit es concreta la manera de destinar el superàvit de 2019 als efectes que preveu l’art. 3 del RDLL 8/2020 per lluitar contra el COVID 19 (RDLL 11/2020, de 31 de març, publicat al BOE número 91, d’1 d’abril de 2020)

02/04/2020

A destacar especialment el que preveu l’article 20 en relació a la destinació del superàvit de 2019 respecte de les despeses adoptades per fer front al COVID19; la disposició final segona que modifica la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local en relació a les sessions i acords dels òrgans col·legiats dels ens locals; així com la disposició final setena que modifica l'LCSP per establir una excepció a la durada dels contractes de serveis quan concorrin determinades circumstàncies.

L'evolució de la crisi sanitària requereix la prolongació en el temps de les mesures adoptades a l’RDLL 8/2020, i per això es determina expressament la pròrroga de la vigència de totes les mesures adoptades durant el termini d'un mes després de la fi de l'estat d'alarma, reforçant o desenvolupant algunes d'elles per a una major efectivitat.

L’RDLL s'estructura en 3 capítols, 54 articles, 22 disposicions addicionals, 5 disposicions transitòries, 13 disposicions finals i 4 annexos.

Amb caràcter general, les mesures que preveu l’RDLL mantenen la vigència fins a un mes després de la fi de la vigència de la declaració de l'estat d'alarma, però aquelles mesures que preveu l’RDLL que tingui un termini determinat de durada s'hauran de subjectar a aquest.

L’RDLL entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al BOE, a excepció de l'article 37, sobre mesures de restricció a les comunicacions comercials de les entitats que realitzin una activitat de joc regulada en la Llei 13 / 2011, de 27 de maig, de regulació de el joc, que entrarà en vigor als dos dies de l'esmentada publicació.