Resolució de 2 d’abril de 2020, publicada al BOE número 93, de 3 d’abril de 2020

03/04/2020

L'Ordre TMA/263/2020, de 20 de març, per la qual es regula l'adquisició i distribució de màscares per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va disposar l'adquisició de forma centralitzada, per l'ens públic Ports de l'Estat, d'un màxim de 8.000.000 de màscares amb protecció FFP2, mitjançant tramitació d'emergència, per a la seva posterior distribució en l'àmbit del sector del transport. En concret, l'ordre estableix com a destinataris finals al personal que presta els seus serveis en el sector del transport en àrees de risc, segons criteris indicats amb caràcter general pel Ministeri de Sanitat, distribuint-se als treballadors relacionats amb el servei de transport públic de competència estatal, autonòmica i local, així com als treballadors de l'àmbit privat relacionats amb el transport de viatgers i mercaderies en tot el territori nacional, a fi de garantir el proveïment.

A continuació, estableix uns criteris de distribució entre els diferents àmbits i sectors del transport, preveient així mateix una posada a la disposició del Ministeri de Sanitat, amb la finalitat que aquest ministeri pugui distribuir-ho, en el seu cas, als establiments sanitaris i/o farmacèutics.

Per a l'establiment d'aquests criteris s'ha tingut en compte que no és necessari l'ús de les màscares de manera contínua en el temps, sinó solament en aquelles circumstàncies en les quals no és possible respectar la distància social de seguretat sanitària, reservant l'ús de les mateixes en la resta d’ocasions i podent així racionalitzar i prolongar el seu ús. Respectar les distàncies de seguretat sanitària continua sent la mesura més efectiva, per la qual cosa s'ha de continuar treballant en aquesta línia, amb mesures operatives i d'organització, com evitar sempre que sigui possible que el conductor baixi del vehicle, que participi en les tasques de càrrega i descàrrega, excepte justificació en contra, instal·lació de mampares de protecció, etc. S'han tingut també en consideració les diferents mesures adoptades per aquest ministeri sobre la base de l'article 14 del Reial decret 463/2020, per les quals s'han anat establint successives reduccions dels serveis de transport de viatgers, i adoptant mesures dirigides a assegurar la màxima distància entre els viatgers i entre aquests i el conductor.

Per a la distribució de la quantitat màxima prevista en l'article 5.1.b) de l'Ordre TMA/263/2020, de 20 de març, per la qual es regula l'adquisició i distribució de màscares per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, entre els destinataris inclosos en aquest àmbit s'aplicaran els següents criteris:

1. Per a les empreses autoritzades de transport que es relacionen a continuació, s'assignaran les següents màscares per cadascun dels vehicles que tenen adscrits a l'autorització:

a) Empreses autoritzades per realitzar transport públic de mercaderies en vehicles que puguin superar les 3,5 tones de massa màxima autoritzada, amb autorització de la classe MDPE: dues màscares.

b) Empreses autoritzades per realitzar transport públic de mercaderies exclusivament en vehicles que no superin les 3,5 tones de massa màxima autoritzada amb autorització de la classe MDLE: dues màscares.

c) Empreses autoritzades per realitzar transport públic de viatgers amb autobús, amb autorització de la classe VDE: una màscara.

d) Empreses autoritzades per realitzar transport públic interurbà de viatgers en vehicles de turisme, amb autorització de la classe VT: dues màscares.

e) Empreses de transport autoritzades per realitzar transport de viatgers en la modalitat d'arrendament de vehicles amb conductor, amb autorització de classe VTC: dues màscares.

f) Empreses autoritzades per realitzar transport públic sanitari, amb autorització de la classe VSE: dues màscares.

2. Per a les empreses privades de transport de mercaderies per ferrocarril que tinguin certificat de seguretat i es trobin operant actualment, s'assignaran dues màscares per cada maquinista, auxiliar de cabina i auxiliar d'operació de tren habilitats per l'empresa.

3. Per als serveis de transport terrestre urbà de viatgers amb caràcter públic de competència autonòmica o local, com a autobús, metre o tramvia, s'assignaran dues màscares per conductor. En el cas dels serveis de transport de viatgers per ferrocarril prestats per comunitats autònomes, s'assignaran dues màscares per cada maquinista, auxiliar de cabina i auxiliar d'operació.

4. Es podran assignar també màscares per al personal relacionat directament amb els serveis de transport als quals es fa referència en l'apartat 3, que per les característiques del seu treball puguin estar en risc per tenir contacte directe amb el públic o no poder mantenir la distància social de seguretat, en número de dos per persona.

5. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana assignarà el nombre de màscares que es determini –en funció de les necessitats i situació a mesura que es rebi la quantitat corresponent– al personal relacionat amb els serveis essencials, preferentment per a garantir l'exercici de les funcions en l'àmbit del transport, que per les característiques del seu treball puguin estar en risc per tenir contacte directe amb el públic.

6. Les assignacions indicades en els apartats anteriors de la present Instrucció corresponen a la quantitat màxima prevista en l'article 5.1.b) de l'Ordre TMA/263/2020 pel que la seva distribució concreta estarà en funció de les quantitats efectivament rebudes en els diferents lliuraments que es vagin realitzant i que es comuniquin per part de Ports de l'Estat. En cas de rebre's diferents lliuraments es realitzaran assignacions d'acord amb criteris de proporcionalitat, grau de contacte directe amb el públic en funció del treball, i necessitats del sector d'acord amb el marc de mesures adoptades a l'empara del Reial decret 463/2020.

La Direcció General de Transport Terrestre determinarà d'ofici el nombre de màscares que corresponen a cadascuna de les empreses incloses en l'apartat 1 de la Instrucció Primera i la seva distribució provincial o insular, a partir de la informació continguda en el Registre d'Activitats i Empreses de Transport, regulat en l'article 47 i següents del Reial decret 1211/1990, de 28 de setembre, pel qual aprova el Reglament de la Llei d'ordenació dels transports terrestres. Una vegada rebuda la notificació de Ports de l'Estat de la recepció del subministrament amb el número assignat en funció de la quantitat lliurada, la Direcció General de Transport Terrestre traslladarà a l'Organisme de Correus, en un arxiu Excel, la informació necessària per al repartiment de màscares a cada empresa individual. Aquest arxiu contindrà, almenys, NIF de l'empresa, raó social, total de màscares a lliurar, i adreça i codi postal de lliurament de les màscares.

Les empreses de la Instrucció Primera presentaran directament la seva sol·licitud a la Direcció General de Transport Terrestre a través del correu electrònic sgatt@fomento.es, en el termini màxim de dos dies naturals des de la publicació de la present resolució.

Les sol·licituds es realitzaran emplenant el formulari descarragable a través de la web del Ministeri (enllaç inferior) i identificaran la raó social de l'empresa, el seu NIF, el nom i NIF del representant designat per l'empresa per a la recollida de les màscares, l'adreça i codi postal de lliurament preferent de les màscares, el nombre de treballadors en servei que utilitzarà les màscares i el nombre de màscares que sol·liciten, desglossant la xifra per classe de treballador (maquinistes, auxiliars de cabina i auxiliars d'operació). Cada sol·licitud es realitzarà tenint en compte el nombre de treballadors que continua prestant els serveis de transport durant la vigència de l'estat d'alarma en àrees de risc, segons criteris indicats amb caràcter general pel Ministeri de Sanitat, i els criteris inclosos en la Instrucció Primera.

Rebudes les sol·licituds i la notificació de Ports de l'Estat de la recepció del subministrament amb el número assignat en funció del lliurament, la Direcció General de Transport Terrestre expedirà les corresponents autoritzacions identificant l'adreça i codi postal de lliurament preferent de les màscares, el nom i NIF del representant de l'empresa que acudirà a recollir l'enviament i el nombre de màscares assignades a l'empresa. Al mateix temps, traslladarà a l'Organisme de Correus en un arxiu Excel la informació necessària per al repartiment de màscares a cada empresa individual. Aquest arxiu contindrà, almenys, el NIF de l'empresa, la raó social, el nom i NIF del representant de l'empresa que acudirà a recollir l'enviament, el total de màscares a lliurar, i l'adreça i codi postal de lliurament preferent de les màscares.

Els òrgans territorials de les comunitats autònomes i de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla amb competències sobre la matèria recaptaran les necessitats, desagregades a nivell provincial o insular en el seu cas, a les quals fa referència l'apartat 3 de la Instrucció Primera en el seu àmbit territorial, i les remetran a la Direcció General de Transport Terrestre a través del correu electrònic sgatt@fomento.es en el termini màxim de dos dies naturals des de la publicació de la present resolució.

Les sol·licituds es realitzaran emplenant el formulari descarragable a través de la web del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en l'enllaç inferior, i identificaran, per a cada província o illa, en el seu cas, el nom i NIF del representant designat per l'òrgan territorial per a la recollida de les màscares, l'adreça i codi postal de lliurament preferent de les màscares, el nombre de treballadors en servei que utilitzarà les màscares i el nombre total de màscares que se sol·liciten. La petició haurà de desglossar les màscares sol·licitades per a cada mitjà de transport: metre, tramvia, autobusos urbans, o ferrocarrils autonòmics. Cada sol·licitud es realitzarà tenint en compte el nombre de treballadors que continua prestant els serveis de transport durant la vigència de l'estat d'alarma en àrees de risc, segons criteris indicats amb caràcter general pel Ministeri de Sanitat, i els criteris inclosos en la Instrucció Primera.

Rebudes les sol·licituds i la notificació de Ports de l'Estat de la recepció del subministrament amb el número assignat en funció del lliurament, la Direcció General de Transport Terrestre expedirà la corresponent autorització per a cada comunitat o ciutat autònoma, identificant el nom i NIF del representant de l'òrgan territorial que acudirà a recollir l'enviament, l'adreça i codi postal de lliurament preferent, i el nombre de màscares assignades en l'àmbit de cada província, illa o ciutat autònoma. Al mateix temps, traslladarà a l'Organisme de Correus en un arxiu Excel la informació necessària per al repartiment de màscares a cada òrgan territorial. Aquest arxiu contindrà, per a cada província, illa o ciutat autònoma, almenys, el nom i NIF del representant de cada òrgan territorial que acudirà a recollir l'enviament, el total de màscares a lliurar, i l'adreça i codi postal de lliurament preferent de les màscares.

Aquesta resolució serà aplicable des del moment de la seva publicació al BOE.