Un 4,2% del total d'aquests recursos, d'acord amb el pes que té l'economia lleidatana dins el PIB català, dins els propers 3 o 4 anys. El cicle més gran d'inversions a Lleida dels darrers 10 anys






07/06/2022

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ho va assegurar durant l'acte "Fons Next Generation: reptes i oportunitats", que va tenir lloc el passat 2 de juny, a la Seu Vella de Lleida i que va comptar amb una vuitantena d'assistents, entre alcaldes i alcaldesses, empresaris i representants municipals, institucionals i de les cambres de comerç.

Segons els càlculs del Govern, els fons Next Generation UE representaran una injecció aproximada d'11.000 milions d'euros a l'economia catalana en els pròxims 3 anys. Si Lleida aconsegueix un 4,2% d'aquests recursos, d'acord amb el pes que té l'economia lleidatana dins el PIB català, podent arribar als 460 milions d'euros en els propers 3 o 4 anys, sent una gran oportunitat i el cicle més gran d'inversions a Lleida dels darrers 10 anys.

El Govern català ha publicat, a data 31 de maig, un total de 32 convocatòries i licitacions dels fons Next Generation EU, que mobilitzaran 429,6 milions d'euros. Són actuacions provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) que representen un 27,8% dels 1.545,3 milions ingressats a la Generalitat.

Amb relació al grau d'execució de les inversions de l'Estat a Catalunya que s'ha conegut aquesta setmana i que, en el cas de Lleida, ha estat del 25%. Dels 48 milions d'euros anunciats, només s'han executat 12 milions, en concret en infraestructures ferroviàries, especialment a la línia de Lleida-Tàrrega-Cervera, que només s'ha complert el 9,6% dels 32,4 milions d'euros previstos.

Des de mitjans de 2021 i fins principis de juny s'han assignat a Catalunya 2.840,8 milions d'euros del fons europeus MRR, provinents de convocatòries o transferències directes del Govern espanyol o d'assignacions de l'Estat a la Generalitat.

Pel que fa a les comarques de Ponent, fins ara han rebut 27,7 milions d'euros, 25 milions dels quals procedeixen de convocatòries de la Generalitat i de l'Estat i 2,7 milions de concessions directes de l'Estat. Els principals projectes guanyats a Lleida de convocatòries que ha publicat la Generalitat han beneficiat 31 ajuntaments, que han rebut ajuts per a l'adquisició de llibres destinats a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya; i 237 particulars, que han estat perceptors d'un total d'1,1 milions d'euros de la convocatòria MOVES III del Programa d'incentius a la mobilitat elèctrica. L'Ajuntament d'Agramunt també ha rebut una subvenció d'aquest Programa, per un import de 0,043 milions d'euros.

D'altra banda, els 2,7 milions d'euros que ha rebut Lleida a través de concessions directes han anat a parar a la Universitat de Lleida: 1 milió cada any en subvencions a universitats públiques per la requalificació del sistema universitari i 0,7 milions per a la Modernització i digitalització del sistema universitari entre els anys 2021 i 2022.

Els principals projectes que Lleida va guanyar l'any passat de convocatòries estatals van recaure en alguns centres de recerca, com ara l'Institut d'Investigació Biomèdica Fundació Dr. Pifarré (0,3 milions d'euros), l'Escola Politècnica Superior (0,5 milions d'euros) o la Universitat de Lleida (0,4 milions d'euros). També se'n van beneficiar algunes empreses: Telefònica, per a actuacions a les comarques de Ponent, (7,7 milions d'euros) i Corporació Alimentària Guissona (0,4 milions d'euros), la Diputació de Lleida (3,5 milions d'euros) i el Consorci Segre Rialb (2,5 milions d'euros), aquests dos últims en el marc del Programa Extraordinari de plans de sostenibilitat turística a les destinacions.

El que portem d'any 2022, el Clúster de la maquinària dels mitjans de producció agrícola de Catalunya ha rebut 0,9 milions d'euros dels ajuts a Agrupacions Empresarials Innovadores i l'Ajuntament de Lleida s'ha endut 6,3 milions d'euros per a la implementació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà i 0,5 milions d'euros de la Transformació digital i modernització de les entitats locals.

L'acte també va servir per recordar que fonseuropeus.gencat.cat és el web que recull la tota informació vinculada a tots els ajuts provinents de la Unió Europea, amb un èmfasi especial als Next Generation EU.
 
Font: Departament d'Economia i Hisenda - 2 de juny 2022.