Aquest matí una delegació de la Federació de Municipis de Catalunya, formada per la seva presidenta Olga Arnau, els vicepresidents Alba Pijuan, Eduard Rivas i Marc Solsona, i el secretari general Lluís Sais, han mantingut una trobada amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, per tractar alguns dels temes que més preocupen l’administració local, com són el contracte programa 2022-2025,l’ingrés mínim vital, el bo social elèctric i tèrmic, la tarifa social sobre el cànon de l’aigua, l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària o el nou model d’accés a alimentació solidària de persones en situació de pobresa






03/02/2023

Pel que fa al contracte programa, des de la Federació de Municipis de Catalunya som conscients que existeix un infrafinançament continuat, on els ajuntaments aporten molt més que el 33% previst inicialment, i que la COVID-19 ha accentuat més. Es detecten problemes estructurals greus que generen moltes desigualtats en els serveis que s’ofereixen als ciutadans en funció del territori i existeix una sobrecàrrega, molta pressió assistencial i pocs recursos cap als professionals dels serveis socials que assumeixen moltes demandes que superen el seu àmbit d’especialització, a més a més de la tasca burocràtica que limita la seva actuació.

En el tema de l’Ingrés Mínim Vital hem demanat al govern que ens informi de com es troben les negociacions i quina és la previsió temporal de creació i entrada en funcionament de l’Oficina conjunta de gestió de la prestació.

En pobresa energètica, atès que és una matèria que ha tornat a passar a l’àmbit del Departament de Drets Socials, hem demanat al conseller Campuzano, quines són les pròximes gestions que realitzarà. L’FMC fa evident que calen unes directrius clares per part del govern perquè hi ha molta sobrecàrrega de feina i poca informació i suport.

Pel que fa a l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària (AISS) recordem que l’objectiu és que el govern aprovi la llei durant l’any que ve (el passat 18 de gener ja es va signar un protocol d’intencions entre el govern, les diputacions, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats municipalistes). L’AISS mereix una valoració positiva, sempre que siguem conscients que promoure qualitat de vida, apoderament i autonomia personal requereix d’una visió transversal i amb implicació de tot els afectats.

Finalment, des de l’FMC hem insistit en la conveniència de crear un grup de treball interadministratiu per abordar el nou model d’accés a l’alimentació solidària de persones en situació de pobresa.

Per part del govern, el conseller ha manifestat bona disposició i ha explicat que comparteix les preocupacions que des de l'FMC li hem exposat, que espera que amb l'aprovació dels nous pressupostos de la Generalitat alguns temes dels exposats es puguin ja començar a resoldre, i, en aquest sentit, s'emplaça a continuar treballant amb les entitats municipalistes totes les preocupacions que tenen els governs locals, i molt especialment les inquietuds relacionades amb el contracte programa, que s'intentaran resoldre en aquest primer trimestre del 2023. En la trobada, per part del govern també hi ha assistit el secretari general del Departament, Oriol Amorós.