El Departament d'Empresa i Treball està desplegant totes les actuacions amb un pressupost de 7 milions d'euros procedents dels fons Next Generation EU






28/02/2023

Les actuacions de l'Estratègia de turisme enogastronòmic 2022-2027 del Departament d'Empresa i Treball tenen l'objectiu de convertir Catalunya en una referència imprescindible del turisme enogastronòmic d'Europa. Amb el finançament ja adjudicat, de 7 milions d'euros de pressupost procedents dels fons Next Generation EU, el pla començarà amb el desenvolupament dels 32 projectes previstos en aquesta estratègia. Dels que destaca la creació d'infraestructures i equipaments que atreguin nous públics i generin impacte econòmic arreu del territori.  

El projecte defineix 3 nous espais i centres d'interpretació immersius relacionats amb l'enogastronomia, que comptaran amb una inversió de més d'1,8 milions d'euros: 
· El primer d'aquests centres serà el Centre d'inspiració enogastronòmica de Falset. Situat en una antiga fàbrica, aquest espai permetrà orientar i informar les persones visitants i convidar-les a continuar descobrint l'excel·lència dels vins d'aquesta zona. 
· D'altra banda, Palamós disposarà d'un vaixell escola ecològic que comptarà amb un procés de construcció innovador. 
· I, finalment, l'Ametlla de Mar crearà l'Espai cuina de mar, un centre enogastronòmic de formació, informació i difusió de la cuina del peix i marisc del territori per tal de contribuir a la sostenibilitat del sector de la pesca i l'aqüícultura, i atraure el turisme enogastronòmic al territori (imatge de la notícia).  

A part d'aquests cal destacar: 
- La implantació d'un projecte agroturístic innovador al Parc agrari del Baix Llobregat basat en la promoció i difusió dels valors del parc i dels seus actors i productes a partir de la implementació d'una estratègia de màrqueting experiencial focalitzada en la masia Can Comas. 
- El Bages recuperarà tines a peu de vinya i barraques de pedra seca, i es faran itineraris per conèixer aquest patrimoni. 
- La Vall de Sió comptarà amb punts de parada i d'interpretació activa del paisatge i la producció agrícola 
- I, l'Anoia tindrà un camí experiencial relacionat amb les oliveres i l'oli. 
A més, es contribuirà a potenciar el projecte Fruiturisme amb un nou traçat pedalable i per fer a peu d'11 quilòmetres entre Aitona i la Granja d'Escarp. 

Així mateix, també es crearan camins experiencials al voltant dels paisatges de Catalunya, amb estacions interactives i gamificades que posaran en valor el paisatge i el relat del producte agroalimentari per tal de descobrir-lo a peu o en bicicleta. 

Per mitjà de l'Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya 2022-2027, es vol promoure la digitalització de l'oferta enogastronòmica, avançar cap a una destinació enogastronòmica intel·ligent i millorar la formació i capacitació professional de les empreses i destinacions. Per aconseguir-ho, s'analitzaran diversos aspectes com ara els fluxos de visitants, el perfil del turista, la reputació en línia i l'impacte econòmic.  

Els projectes turístics d'aquesta estratègia també contempla l'impuls de la innovació, l'especialització i la segmentació en la creació de productes combinats (cicloturisme, naturalesa, Prèmium, familiar...) per a l'atracció de nous públics. Així, es millorarà l'atractiu i la competitivitat del producte "Benvinguts a Pagès tot l'any", es realitzarà una tematització enogastronòmica del Grand Tour de Catalunya i es desenvoluparà un espai digital on es puguin consultar experiències per temporada.  

Dins l'objectiu de situar Catalunya com a referent europeu en turisme enogastronòmic, es duran a terme diverses accions per fomentar la promoció i la comercialització de l'oferta, i per remarcar a les dones que estan al capdavant de projectes vinculats a la gastronomia, el vi i el producte local. 

Finalment, també es definirà un sistema de governabilitat per a la competitivitat de l'oferta i el treball conjunt entre l'Agència Catalana de Turisme i els diferents territoris enogastronòmics per mitjà d'actuacions de formació i treball en xarxa. 

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 27 de febrer 2023.