Del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, on ha adjudicat 274 milions d'euros a 173 governs locals (34 de catalans), per a rehabilitar edificis públics






05/04/2023

Amb data 3 d'abril de 2023, s'ha publicat a la seu electrònica del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), la Resolució provisional de la convocatòria d'ajuts per a la Rehabilitació d'Edificis de Titularitat Pública en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (a l'enllaç la Resolució provisional).
 
Com ja sabeu, el MTIMA va convocar el març del 2022 aquests ajuts en règim de concurrència competitiva entre governs locals, per a la rehabilitació sostenible del parc públic institucional, per un import total de 600 milions d'euros. Per això, les ajudes establertes es van estructurar en dues línies:
 
1. Línia 1. Per a edificis a rehabilitar la recepció d'obra dels quals, sense observacions ni objeccions, tingui lloc com a màxim el 30 de setembre de 2024. Pressupost: 250 milions d'euros.
2. Línia 2. Per a edificis a rehabilitar la recepció d'obra dels quals, sense observacions ni objeccions, tingui lloc com a màxim el 31 de març de 2026. Pressupost: 350 milions d'euros.
 
La Resolució provisional publicada a seu electrònica es correspon amb la Línia 2 i ascendeix a un total de 274 milions d'euros, repartits entre els governs locals de tot Espanya per rehabilitar edificis públics de la seva titularitat. En aquesta hi figuren els següents annexos:
- Annex I: Llistat de 7 beneficiaris provisionals de la Línia 1, que s'han estimat.
- Annex II: Llistat dels 181 expedients beneficiaris provisionals de la Línia 2.
 
Després de la publicació del llistat, els governs locals seleccionats disposaran fins al pròxim 18 d'abril per acceptar expressament els ajuts, abans que es publiqui la resolució definitiva.

La concessió definitiva de les ajudes implica que, una vegada finalitzada la rehabilitació, els edificis s'hauran de destinar a ús públic durant almenys 20 anys i generar estalvis importants en el consum d'energia. Els objectius del programa són ajudar a millorar l'eficiència energètica i la sostenibilitat ambiental, garantint la reducció de més del 30% del consum d'energia primària no renovable, millorar l'accessibilitat, l'habitabilitat i impulsar la conservació del parc edificat.
 
Les actuacions finançades hauran de ser solvents tècnicament i financerament i estar efectivament implantades i en funcionament abans del 31 de març de 2026.
 
Els 34 ajuntaments dels annexos I i II catalans beneficiaris són:
Sant Fruitós de Bages, Llinars del Vallès, Arenys de Mar, Roda de Barà, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Blanes, Valls, Cunit, Santa Margarida de Montbui, Deltebre, Castelló d'Empúries, Vilafranca del Penedès, Banyoles, Quart, Caldes de Montbui, Bigues i Riells, Santa Coloma de Gramenet, Ripoll, Moià, Monistrol de Calders, la Llagosta, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Palamós, Santa Coloma de Cervelló, Cardedeu, el Pla del Penedès, el Prat de Llobregat, Barcelona, Viladecans, i Campdevànol.
 
També a la Resolució provisional i figura un Annex III, amb el llistat d'expedients que han estat valorats, però que no han estat seleccionats com a beneficiaris provisionals de la Línia 2.