D'aquest es desprèn que el conjunt de les administracions públiques ja ha adjudicat el 90% dels més de 37.300 milions d'euros rebuts, que estan arribant a l'economia amb un impacte positiu en impulsar la inversió productiva, l'ocupació de qualitat, la modernització tecnològica i la reindustrialització de l'economia en clau verda i digital






04/01/2024

La fins ara primera vicepresidenta i ministra d'Economia, Comerç i Empresa, Nadia Calviño, va realitzar la seva presentació davant de la Comissió Mixta Congrés-Senat per a la Unió Europea, om va exposar els progressos aconseguits al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Aquest informe es basa en el 4t. Informe d'Execució, destacant el seu impacte en el creixement i la transformació de l'economia d'Espanya.

Des de l'inici del PRTR el 2021, s'ha informat sobre la implementació del pla. Aquesta darrera intervenció que es produeix l'endemà de la sol·licitud del quart desemborsament de fons Next Generation EU a la Comissió Europea, per més de 10.000 milions d'euros segons el compliment de fites i objectius, consolidant Espanya entre els països de la UE més avançats en el desplegament dels fons europeus.

Calviño ha destacat que, malgrat dues eleccions l'any, s'ha mantingut un ritme constant en la convocatòria i l'adjudicació de fons europeus, amb una mitjana de 2.000 milions d'euros mensuals. Més del 90% dels 37.300 milions d'euros rebuts han estat assignats i han generat un efecte positiu en inversió productiva, ocupació de qualitat, modernització tecnològica i reindustrialització amb enfocament verd i digital.

Més de 600.000 projectes a tot Espanya han estat finançats, amb un 60% liderats per empreses i centres de recerca. El Tresor Públic espanyol ha efectuat pagaments superiors a 37.000 milions d'euros i ha reflectit una coordinació entre els ingressos del pressupost de la UE i els pagaments a entitats gestores i beneficiaris.

Calviño ha assenyalat que "la fortalesa i la resiliència de l'economia espanyola estan indissolublement lligades al PRTR". Aquest pla ha generat un notable creixement econòmic durant tres anys consecutius: 6,4% el 2021, 5,8% el 2022 i s'espera un 2,4% el 2023. S'anticipa que les inversions i reformes del pla tindran un impacte de 2,5 punts al PIB el 2023, equivalents a més de 35.000 milions d'euros.

La segona fase del PRTR, iniciada amb l'aprovació d'una Addenda l'octubre passat, planeja mobilitzar fins a 93.000 milions d'euros de fons europeus. Això inclou préstecs, transferències addicionals i el mecanisme REPowerEU, amb un impacte mitjà anual estimat de 3 punts al PIB.

Les comunitats i ciutats autònomes tenen un paper crucial en la distribució d'aquests fons, amb una assignació d'aproximadament 26.200 milions d'euros per gestionar-los directament en àrees com educació, habitatge, salut i polítiques socials. Les entitats locals també són fonamentals, i han rebut més de 7.200 milions d'euros per a diversos projectes.

Finalment, les inversions destacades inclouen millores en eficiència i sostenibilitat de regadius, obres d'alta velocitat, transformació de la cadena de valor del vehicle elèctric, projectes de transició energètica i modernització del sector industrial i les pimes, entre d'altres. A més, s'han adoptat reformes significatives en àrees com a laboral, formació professional, ciència, comunicació audiovisual, telecomunicacions i ciberseguretat 5G, així com millores en el sistema judicial i d'administració pública.

Font: Govern d'Espanya - 21 de desembre 2023.

Informació al web del 3r. Informe d'Execució (aquí).