La biennal, que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre i que té el suport de Diputació de Barcelona, es desenvoluparà al voltant de tres clústers temàtics que representen les ciutats on es produiran les grans transformacions urbanes futures i que serveixen de mirall per a la resta d’Europa






04/04/2024

El primer d’aquests nodes és el de l’àrea del Besòs on, sota el nom "Imaginant futurs” i amb les tres xemeneies de Sant Adrià com a símbol de llegat industrial, es presentaran propostes culturals per a un progrés sostenible i de regeneració urbana i social. La segona àrea d’actuació és el delta del Llobregat, batejada amb el nom "Equilibrant conflictes” i amb el centre neuràlgic a la Casa Gomis, a La Ricarda del Prat de Llobregat, que estarà dedicat a la dicotomia entre la conservació ecològica i el desenvolupament urbà. Finalment, la serra de Collserola i el Vallès delimiten l’espai anomenat "Cuidar i cuidar-nos”, centrat en el poder curatiu de les arts i la cultura, representat pel parc de Collserola i el Monestir de Sant Cugat, on les propostes que es presentaran contemplen la natura i el patrimoni cultural com a clau del benestar de la regió metropolitana.

Per mostrar aquestes intervencions una estructura mòbil itinerant acollirà el programa de les Focus Weeks de Manifesta 15 que s’instal·larà durant una setmana a cada una de les dotze ciutats metropolitanes. Les ciutats que acullen les activitats de la biennal són Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

Manifesta va néixer els anys 90 i s’ha presentat entres altres ciutats a Rotterdam, Luxemburg, Frankfurt, Donostia, Sant Petersburg, Zuric, Palerm, Marsella i en la darrera edició l’any 2022, a Pristina, capital de Kosovo, 20 anys després de la guerra dels Balcans. La propera edició de la biennal tindrà lloc a la regió alemanya de la conca del Ruhr l’any 2026.