Ahir al matí va tenir lloc una reunió entre el president de l’FMC, Eduard Rivas, i el representant de la Unió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, amb l’objectiu de reforçar la col·laboració entre Europa i els governs locals

En la trobada es va presentar el nou projecte d’observatori de la Federació de Municipis de Catalunya a la Unió Europea, que té la voluntat d’incidir i fer més pròximes al territori totes aquelles polítiques que emanen de l’UE i que afecten els municipis






12/04/2024

Aquest nou projecte pretén posar en primera línia la visió municipalista i, per tant, la visió de les administracions més properes a la ciutadania, ja que hores d’ara moltes de les decisions que emanen d’Europa no arriben als ens locals fins que no són de compliment obligatori i sovint són complicades d’encaixar en les dinàmiques municipals.

Des de la Unió Europea ens varen mostrar tota la seva col·laboració i suport en la creació d’aquest observatori, reafirmant que és necessària aquesta eina ja que no es té constància que existeixi en cap lloc més d’Europa i entenent que el Comitè de les Regions, que és on haurien d’estar les entitats locals, és un espai que han ocupat preferentment les regions, quedant insignificant d’aquesta manera la presència de les administracions locals.

D’altra banda, i com sempre, amb motiu de la celebració del Dia d’Europa el proper 9 de maig, es va informar que des de l’FMC estem confeccionant una declaració i una proposta de moció amb la finalitat d’apropar les polítiques europees a la ciutadania, per tal que els respectius plens municipals puguin aprovar-les si és del seu interès. En aquest sentit, també està previst celebrar un acte de commemoració, del qual us n’informarem properament.

Des de la UE ens van fer saber també d’alguns actes que els municipis organitzaran el mes de maig per celebrar el Dia d’Europa. En aquest sentit, des de l’FMC vàrem mostrar tot el nostre suport per tal de donar a conèixer aquestes actuacions al territori. Alhora, des de la UE van expressar la seva voluntat de col·laboració amb aquells municipis que en vulguin organitzar, per tal de reforçar l’apropament d’Europa a la població.

Finalment, les dues entitats van decidir estrènyer la seva col·laboració amb la selecció de les publicacions europees que siguin de més interès per als municipis, amb la voluntat que les seleccionades es tradueixin al català i així fer-les més adients i atractives a les administracions locals.

A la reunió hi van assistir per part de la representació de la UE a Barcelona, a més de Manuel Szapiro, la cap de Comunicació, Laura Rahola; i per part de l’FMC, van acompanyar el president Eduard Rivas, el secretari general adjunt Joan Carles Garcia Cañizares, i el tècnic de referència de l’Àrea d’Internacional de l’FMC, Alexander Heichlinger.