En una primera trobada institucional que va tenir lloc ahir amb la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlón, el secretaria general d’Interior i Seguretat Pública, Tomás Carrión, el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, i el director general de Coordinació de les Policies Locals, Daniel Limones, els representants de la Comissió de Presidència de la Federació de Municipis de Catalunya van expressar la seva preocupació per la seguretat als municipis i es van fer ressò de la moció aprovada recentment per l’entitat en aquest sentit

L’FMC va remarcar la necessitat de revisar el model de relació entre els ajuntaments i el Departament d’Interior i Seguretat Pública, tenint en compte la singularitat de cada municipi, i la coordinació de les policies locals i els mossos d’esquadra. Aquesta coordinació és imprescindible per fer tasques preventives i dissuasòries dels delictes






12/11/2024

La representació municipalista, formada pel seu president David Bote, els vicepresidents Marçal Ortuño, Xavier Fonollosa i Lluís Mijoler, i la secretària general, Susanna Mérida, van expressar la necessitat de promoure línies d’actuació polítiques, tècniques i institucionals en relació amb els principals temes d’interès per a la seguretat local, com són la reincidència i noves formes delictives, les ocupacions, el civisme i gestió de l’espai públic. I cal tenir també especial atenció als petits municipis que no disposen de policia local o els que tenen guàrdies i vigilants municipals.

En relació amb la multireincidència, la consellera va explicar la creació recent del Comitè Nacional de Seguretat i Justícia, presidit pel president de la Generalitat, i amb la participació dels consellers de la Presidència, Interior i Seguretat, i Justícia, amb l’objectiu de l’abordatge integral d’aquesta qüestió, entre d’altres. Un dels punts rellevants per abordar la multireincidència és el necessari augment de la planta judicial que sol·licitaran al govern estatal.

És també rellevant, i així es va expressar, la necessitat d’impulsar debats sobre la seguretat pública, tenint en compte que la percepció de seguretat de la ciutadania generalment no es correlaciona directament amb les dades reals de criminalitat. Cal treballar sobre les variables que determinen la percepció de seguretat.

Sobre les policies locals, els representants de l’FMC van sol·licitar a la consellera l’aprovació d’una nova llei que generi homogeneïtat en les condicions de treball i funcionament, per dotar als ajuntaments d’estabilitat en relació amb l’àmbit de la seguretat.

Pel que fa a les mesures aprovades recentment per a la millora del desenvolupament de la protecció civil local a Catalunya, segons les quals els municipis hauran de disposar en un període de dos anys d’un pla de protecció civil municipal, des de l’FMC creiem que el model de governança ha d’estar basat en la corresponsabilitat de les diferents administracions públiques, i, en particular, de les entitats supramunicipals que han de prestar suport i assistència tècnica en la planificació municipal de protecció civil. En aquest punt, coincidint que cal aquesta coordinació i corresponsabilitat per acompanyar als ajuntaments en aquesta tasca, la consellera va explicar el reforç d’efectius que han realitzat en la Direcció General de Protecció Civil, per donar el suport tècnic i coordinar i supervisar la coherència de les mesures que s’adoptin i garantir el coneixement de les normes bàsiques d'emergències i dels protocols d'actuació en protecció civil per part de tots els implicats i implicades.

Finalment, ambdues parts vam acordar continuar treballant conjuntament, amb la voluntat de superar de manera coordinada els reptes actuals de seguretat que tenim com a societat.