17 dels 52 parcs metropolitans disposen d’elements d’aigua (llacs, canals, basses o estanys), gran part dels quals han estat objecte de processos de naturalització. L’entrada en vigor del decret de sequera ha comportat l’aplicació de restriccions en la gestió d’aquestes làmines d’aigua. Els elements d’aigua no tenen només una funció ornamental, sinó que faciliten la regulació tèrmica i la sensació de confort ambiental, alhora que són un hàbitat de fauna diversa i donen suport a la biodiversitat. La qualitat de l’aigua és clau perquè aquests elements es conservin correctament, per això també es fa una gestió acurada de les instal·lacions, la vegetació i la fauna associades






18/03/2025

Aquest hivern i principi de primavera s’està portant a terme el buidatge, la neteja i el reompliment de les grans làmines d’aigua dels parcs metropolitans, que ara ja es troben en la fase final. Un cop el Pla de sequera ha retornat a la fase inicial d’alerta i la pluviometria ha millorat, l’equip de parcs de l’AMB ha revisat i valorat l’estat de les làmines d’aigua (aspecte, qualitat de l’aigua i condicions de vida de la fauna existent). Es considera necessari dur a terme aquestes tasques per tal de garantir-ne la qualitat durant l’època estival—els mesos més delicats a causa de l’augment de temperatures—,i afavorir l’estat òptim de la vida aquàtica.

Aquestes tasques de buidatge es fan durant els mesos d’hivern per evitar intervenir en època de nidificació d’ocells aquàtics i en època de reproducció d’espècies protegides, com alguns amfibis, de manera que es minimitza l’impacte en la fauna salvatge.

La xarxa de parcs metropolitans de Barcelona (XPM), formada per 52 parcs distribuïts en 34 municipis, disposa d’un gran nombre d’elements d’aigua com llacs de grans dimensions, canals, basses o estanys. Aquests punts d’aigua tenen funcions vitals per al medi ambient com la termoregulació dels espais, el suport a la millora de la biodiversitat i la presència de fauna (avifauna, amfibis, insectes, etc.) i la millora de la qualitat paisatgística.

Durant el llarg episodi de sequera, amb l’objectiu d’assegurar la qualitat de l’aigua, l’AMB ha estat recollint regularment dades de paràmetres clau per a la supervivència de la fauna aquàtica (oxigen dissolt o nitrats, entre d’altres) i ha mantingut els llacs del parc amb el consum d’aigua mínim i imprescindible. En paral·lel, s’han intensificat les tasques de neteja de la superfície i els perímetres de les làmines per evitar que s’hi acumuli matèria orgànica (fulles, terra, menjar facilitat pels usuaris, etc.), ja que són elements que poden empitjorar la qualitat de l’aigua i la subsistència de la fauna aquàtica.