Es presenten els darrers estudis centrats en analitzar el sistema alimentari metropolità i proposar solucions per millorar l’accés de la població a una alimentació saludable i sostenible

La participació de l’AMB en programes europeus com FoodCLIC permet endegar polítiques i mesures per millorar aquests entorns alimentaris, especialment als barris més vulnerables de la metròpolis






29/07/2025

El passat dijous va tenir lloc la jornada 'Els camins de l’alimentació', una trobada temàtica organitzada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb l’objectiu de presentar algunes de les darreres recerques fetes a la metròpolis en matèria de distribució i comercialització alimentària, elaborades per l’Institut Metròpoli i l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), respectivament.

Actualment, el sistema alimentari metropolità presenta situacions que no només agreugen les desigualtats entre sectors de la població, sinó que també accentuen l’emergència climàtica en què es troba el territori metropolità. La creixent dependència dels aliments importats de fora del territori i la falta d’aliments frescos no només es tradueix en una alimentació menys saludable, sinó que també augmenta de manera global els nivells d’emissions contaminants derivades del transport i la distribució.

El consum d’aliments no produïts al territori també fa augmentar la despesa energètica resultant de la conservació d’aliments, i una necessitat més gran d’embalatges per allargar-ne la vida útil contribueix a incrementar la quantitat de residus generats.

Mitjançant diverses estratègies, l’AMB busca millorar la resiliència alimentària del territori, fent-lo més fort davant de crisis de subministrament i d’augments del preu dels aliments i evitant els efectes negatius en l’esfera ambiental i social.

Durant la jornada es van presentar els resultats de diferents estudis liderats per l’AMB que determinen, per exemple, quines parts del territori necessiten una oferta alimentària més variada i saludable i proposen solucions estructurals per assolir-la.