Es va presentar en una reunió plenària del Consell de la Mancomunitat Cultural, òrgan de cooperació entre les diferents administracions que té com a objectiu coordinar polítiques i actuacions de l’àmbit de la cultura arreu del territori

El representant de la Federació de Municipis de Catalunya al Consell és Juan Jurado, tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Esparreguera

02/02/2024

Durant la reunió, es va presentar un nou cercador que permet accedir a totes les subvencions de l’àmbit cultural de totes les administracions públiques. El portal Ajutscultura.cat, que ja està disponible, l’ha desenvolupat un grup de treball específic de la Mancomunitat Cultural, liderat pel Departament de Cultura amb la col·laboració de la resta d’institucions. Es tracta d’un cercador que facilita als sectors culturals i a la ciutadania la informació i accés a tots els ajuts i subvencions vigents en l’àmbit artístic i cultural independentment de quina sigui l’administració pública catalana que els impulsa.

La nova eina facilita d’una manera senzilla i única l’accés als tràmits, informació complementària i informació relativa a l’estat de la convocatòria i la data límit per presentar projectes. La coordinació entre els membres de la Mancomunitat ha facilitat que el sistema es nodreixi del Centre d’Informació i Documentació Oficials (CIDO) de la Diputació de Barcelona que bolca les dades ja filtrades per àmbit cultural al portal de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya. En les properes setmanes, s’aniran implementant millores, com ara la possibilitat d’incloure processos d’intel·ligència artificial per tal de permetre l’ús de llenguatge planer i intuïtiu per part dels usuaris.

A la sessió, el govern va compartir amb els membres del Consell el projecte "La Meva cartera”, una aplicació per a dispositius mòbils i web que permet guardar-hi les targetes i títols emesos per la Generalitat en format digital. En aquest sentit, es va oferir a totes les institucions incorporar-hi també els carnets que ofereixen, com ara els de biblioteques públiques o altres títols de l’àmbit relacionats amb l’àmbit cultural.

En la sessió d’ahir també es van compartir els resultats de les subvencions adreçades als municipis de menys de 1.000 habitants per a la contractació d’espectacles d’arts en viu. En aquesta nova línia del Departament de Cultura s'hi han acollit 413 municipis i Entitats Municipals Descentralitzades MD (el 85% del total) i s’ha atorgat un import total de 1’7 milions d’euros. Finalment, el Departament de Cultura va presentar a més els resultats de la convocatòria de subvencions per a la redacció de projectes de construcció o millora dels equipaments culturals municipals. S’hi han presentat 271 municipis i concedit un total de 2’5 milions. De les propostes presentades, 47 expedients són per a nous equipaments mentre que 224 corresponen a sol·licituds d’obres de millora.