Acord GOV/45/2024, de 27 de febrer, publicada al DOGC número 9112, de 29 de febrer de 2024

04/03/2024

Ara, amb aquest nou Acord del Govern es vol dotar l'Administració de la Generalitat d'un marc organitzatiu transversal que coordini els diferents àmbits d'actuació que requereix l'aplicació de les tecnologies basades en Intel·ligència Artificial (IA) en la prestació dels serveis públics i, així mateix, fomenti l'ús d'una IA ètica, confiable i respectuosa amb els drets fonamentals, que garanteixi els drets de la ciutadania, com ara a la informació, transparència i protecció de les dades de caràcter personal i a l'ús ètic de les dades. I, alhora, cal posar un èmfasi especial en l'aplicació de solucions basades en IA que permetin reduir les bretxes digitals existents i prevenir la generació de nous eixos de desigualtat.

En el marc del model català d'administració electrònica, que estableix la Llei 29/2010, del 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, es crea la Comissió d'Intel·ligència Artificial, que ha d'encarregar-se de vetllar pel compliment normatiu, sens perjudici de les competències d'altres unitats, i per l'estudi, impuls, promoció i desenvolupament de sistemes d'intel·ligència artificial en els serveis públics de l'Administració de la Generalitat, i també pel seu control i supervisió.

Un altre instrument essencial per a la finalitat d'aquest Acord és el Registre de sistemes d'intel·ligència artificial. El Registre es projecta com un instrument organitzatiu i de gestió que permetrà documentar, de manera estandarditzada i indexable, les decisions i els supòsits que ha pres l'Administració sobre un sistema d'IA durant tot el seu cicle de vida, és a dir, en el desenvolupament, l'aplicació, la gestió i, en última instància, el desmantellament. Així mateix, garanteix el compliment de les obligacions de transparència en l'ús dels sistemes, la qual cosa permet a la ciutadania conèixer quins algoritmes fa servir l'Administració i altra informació rellevant relativa a l'actuació administrativa mitjançant l'ús d'aquestes tecnologies.

Per últim, també l’acord també contempla una solució tecnològica corporativa per a la catalogació dels sistemes d'intel·ligència artificial i altres algoritmes emprats per prestar serveis públics, amb la finalitat de recollir i catalogar la informació tècnica, de qualitat i riscos i organitzativa relativa als sistemes i que ha de servir per crear el Registre de sistemes d'IA. Aquesta solució és el servei tecnològic que ha de tenir en compte el desenvolupament del Registre de sistemes d'IA que es preveu impulsar.