En la sessió celebrada el passat divendres, des de l’FMC vàrem considerar oportú programar una visita a la biblioteca Gabriel García Márquez: arquitectura en estat pur. La selecció d’aquesta obra ens oferia l’oportunitat de rellegir el disseny i l’arquitectura d’un equipament bibliotecari com un engranatge fonamental entre la provisió d’un servei públic de caràcter cívic i cultural, i el barri de la Verneda. La concessió del Premi a la millor biblioteca del món per part de la International Federation of Library Associations and Institutions demostra com d’important és posar l’arquitectura al servei de la innovació en les polítiques públiques. Així podrem valorar les capacitats que una obra arquitectònica i de servei pot oferir en termes de renovació i/o regeneració urbana

29/04/2024

Els ponents varen ser Marta Cano Vers, gerent, i Ester Omella, cap de l’Oficina de Programació i Avaluació de la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, que van explicar per què la Biblioteca va guanyar un premi de l’IFLA; i María Buhigas San José, arquitecta en Cap de l'Ajuntament de Barcelona i Ferran Burguillos Martínez, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, amb la seva ponència sobre els equipaments públics com a catalitzadors de transformacions.

Per finalitzar la sessió, totes les persones assistents van realitzar una visita a la Biblioteca Gabriel García Márquez, de Barcelona.

La passada setmana es va donar a conèixer a Brussel·les que aquesta biblioteca va guanyar també el Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea-Premis Mies van der Rohe 2024, en la categoria d’Arquitectura Emergent. La biblioteca actua a escala de la ciutat, contribuint a la transformació del barri, obrint-se com un nou espai públic exterior i interior. Per al jurat, la seva estructura de fusta és una rica seqüència d’espais monumentals i domèstics que donen la benvinguda a veïns, veïnes, ciutadans i ciutadanes i proporcionen ambients confortables per a l’aprenentatge, el treball en equip i el compromís de la comunitat. La biblioteca premiada, de titularitat municipal i projectada per SUMA Arquitectura, estudi fundat per Elena Orte i Guillermo Sevillano a Madrid, ha estat escollida d’entre un grup inicial de 362 obres nominades als EUmies Awards 2024, de les quals el jurat va seleccionar cinc obres finalistes.